Formule 1

Lewis Hamilton magistraal naar overwinning, Max Verstappen op P3 verwijst Ferrari terug + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 12 mei 2019 15:54

BARCELONA - De Grand Prix van Spanje is gewonnen door Lewis Hamilton. Als tweede kwam teamgenoot Valtteri Bottas over de finish. Voor Max Verstappen zat er niet meer op dan genoegen te nemen met P3 op het Circuit de Catalunya. De Nederlander reed zondag een zeer tactische race en liet Ferrari achter zich. Sebastian Vettel kon niet voorbij de Limburger, Charles Leclerc liet het liggen op P5.

Formule 1 2019 Max Verstappen


Bottas ging van start op poleposition voor Hamilton. Sebastian Vettel op P3 zag Verstappen naast hem beginnen aan de race. Hamilton leek een betere start te hebben dan Bottas die de leiding overnam van de Fin. Ook Verstappen kwam goed door de eerste bochtencombinatie en verschalkte Vettel, die een foutje maakte en naar P4 zakte. Leclerc behield net als Pierre Gasly zijn positie. Nico Hülkenberg, die vanuit de pitstraat moest starten, lag na drie ronden al op P17 achter Lando Norris. Antonio Giovinazzi maakte na zeven ronden al zijn eerste pitstop.

Leider Hamilton reed na tien ronden stevig door en noteerde rondetijden in 1.21,971, een seconde sneller dan Verstappen op dat moment. De beide Ferrari's waren in verwoede strijd met elkaar om P4. Twee ronden later moest Vettel aan de kant om Leclerc voorbij te laten gaan. In het middenveld was Daniel Ricciardo in gevecht om P11 met Carlos Sainz. Romain Grosjean en kevin Magnussen leken constant vastgelijmd op respectievelijk P7 en P8. Achter het Amerikaanse team kwamen Daniil Kvyat en Alexander Albon. Laatstgenoemde sloot de top tien af na vijftien ronden.

In ronde twintig maakte Sebastian Vettel zijn eerste pitstop en wisselde van rubber. De Duitser viel bij het opkomen van de baan terug naar P10 achter Alexander Albon. Verstappen volgde zijn voorbeeld en maakte ook een stop. De Limburger nam P5 in beslag voor Romain Grosjean. Met deze pitstop gaf Verstappen P3 aan Leclerc die nu Gasly achter zich had. De Red Bull-coureur ging niet later ook naar binnen voor vers rubber en sloot aan op P7. Vettel noteerde na 26 race ronden de snelste tijd in 1:21.333. Op dat moment wisselde Leclerc naar de harde band en gaf de P3 zo terug aan Verstappen. Voor Mercedes het teken om Bottas op P2 naar binnen te halen en te laten wisselen naar de medium compound-banden. De Nederlander kwam hierdoor slechts op twee seconden afstand van de Fin. De volgende stop was voor Hamilton die de leiding behield voor zijn teamgenoot.

Formule 1 2019 Max Verstappen


Halverwege de race was Hülkenberg opgeklommen naar P10 en reed hij achter Daniil Kvyat. De Rus zag nog steeds het team van Haas met twee bolides voor zich, Kevin Magnussen op P8, Romain Grosjean op P7. In ronde 36 werd de strijd voorlopig beslist tussen Leclerc en Vettel. De Duitser passeerde de Monegask op P4 achter Verstappen. De Nederlander kwam wederom naar binnen voor nieuwe medium-banden. De wissel zorgde ervoor dat de Nederlander naar P4 zakte, voor Vettel die een paar ronden ervoor nog een bandenwissel had. Ook Bottas kiest voor een tweestopper maar pikt de rode band op. Met nog twintig ronden te gaan raakte Lance Stroll Lando Norris tijdens het insturen van een bocht. Het gevolg was dat de safety car de baan op kwam. Leclerc dook meteen naar binnen voor nieuwe banden. Een drukte in de pitstraat van belang, waardoor alle strategieën het raam uit konden.

Stroll en Norris waren door het incident de eerste uitvallers van de race. Nadat de safety car binnenkwam in ronde 52. Tijdens de herstart raakte Gasly in gevecht met Charles Leclerc. Max Verstappen moest verdedigen ten opzichte van Vettel. Hamilton reed een nieuwe snelste ronde in 1.18,492. In de slotfase zag Verstappen Vettel in zijn spiegels en probeerde het podium te bereiken achter Bottas. In het middenveld splitte Carlos Sainz de beide Haas-coureurs op P8. Hamilton won glansrijk de race met Bottas achter hem op P2. Max Verstappen reed zeer gedegen en tactvol naar de derde plaats.

Formula 1 Spanish Grand Prix - Race-uitslag

P. Coureur 		Team 					Tijd
1. Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Motorsport 66 laps
2. Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Motorsport + 4.074s
3. Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing Honda + 7.679s
4. Sebastian Vettel Scuderia Ferrari + 9.167s
5. Charles Leclerc Scuderia Ferrari + 13.361s
6. Pierre Gasly Aston Martin Red Bull Racing Honda + 19.576s
7. Kevin Magnussen Rich Energy Haas F1 Team + 28.159s
8. Carlos Sainz McLaren F1 Team + 32.342s
9. Daniil Kvyat Red Bull Toro Rosso Honda + 33.056s
10. Romain Grosjean Rich Energy Haas F1 Team + 34.641s
11. Alexander Albon Red Bull Toro Rosso Honda + 35.445s
12. Daniel Ricciardo Renault F1 Team + 36.758s
13. Nico Hulkenberg Renault F1 Team + 39.241s
14. Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing + 41.803s
15. Sergio Perez SportPesa Racing Point F1 Team + 46.877s
16. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing + 47.691s
17. George Russell ROKiT Williams Racing + 1 lap
18. Robert Kubica ROKiT Williams Racing + 1 lap
Ret. Lance Stroll SportPesa Racing Point F1 Team Out
Ret. Lando Norris McLaren F1 Team Out

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS