Formule 1

Lewis Hamilton kan in Mexico zijn zesde wereldtitel binnenhalen: dit zijn de scenario's

Uitgegeven door Bart • 15 oktober 2019 10:00 • Print artikel

Lewis Hamilton is met zijn derde plaats in Japan weer een stapje dichter bij zijn zesde wereldtitel. Het verschil met zijn nog enige belager en teamgenoot Valtteri Bottas bedraagt 64 punten met nog vier races te rijden. Een berekening leert dat de Brit bij de komende race in Mexico de titel al kan binnenhalen. Ook de laatste twee jaar pakte Hamilton in Mexico het kampioenschap, al zag hij in beide gevallen Max Verstappen de overwinning in de race grijpen.

Lewis Hamilton


Na de race in Mexico zijn er nog drie races en maximaal 78 te behalen. Omdat Hamilton wat betreft het aantal zeges niet meer in te halen is, moet hij 14 punten meer pakken dan Bottas om wereldkampioen te worden. Dit zijn de scenario's:

Hamilton is wereldkampioen als:

- hij wint en het bonuspunt pakt voor snelste raceronde (26) en Bottas finisht P4 of lager (12 punten of minder).

- hij wint zonder bonuspunt (25) en Bottas finisht P5 of lager (10 of minder).

- hij tweede wordt met de snelste raceronde (19) en Bottas finisht P8 of lager (4 of minder).

- hij tweede wordt zonder de snelste ronde (18) en Bottas finisht P8 of lager (4 of minder). Bottas mag dan niet 8e worden en de snelste raceronde rijden (5 punten).

- hij derde wordt met de snelste ronde (16) en Bottas finisht P9 of lager (2 of 1 punt).

- hij derde wordt zonder de snelste ronde (15) en Bottas finisht P10 of lager (1 punt). Als Bottas tiende wordt mag hij in dit geval niet de snelste ronde rijden.

Als Hamilton buiten het podium rijdt, kan hij sowieso nog geen wereldkampioen worden. Dan wordt het feestje waarschijnlijk verplaatst naar de weer erop in Amerika.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS