Formule 1

Komend weekend Pinksterraces, de Porsche Carrera Cup Benelux trekt naar Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Peter Vader • 7 juni 2019 08:35 • Print artikel

Na de Belgische wedstrijden in Spa-Francorchamps en Zolder schrijft de Porsche Carrera Cup Benelux komend weekend het eerste van twee Nederlandse hoofdstukken van het seizoen 2019. Voordat er tijdens de DTM in Assen (19-21 juli) aan de tweede seizoenshelft wordt begonnen, slaan de twintigtal deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux dit weekend hun tenten op in Zandvoort, als 'top of the bill' voor de Pinksterraces.

Porsche Carrera Cup Benelux Pinksterraces

Voor een groot deel van het startveld is dit wedstrijdweekend in de duinen aan de Noordzee een thuisrace. Toch is het een Belg die als leider richting Zandvoort trekt. Met één zege en een tweede plaats, wist Dylan Derdaele in Zolder opnieuw de teugels van het kampioenschap in handen te nemen. De rijder van Belgium Racing, al eens kampioen in 2016, beseft echter dat hij heel wat tegenstand kan verwachten van de Nederlandse rijders, die voor eigen publiek altijd sterk voor de dag komen!

Sinds het begin van het seizoen zorgt de jonge Loek Hartog voor de ene verrassing na de andere, waardoor hij nu tweede staat in de tussenstand. Het ontbreekt de 16-jarige rijder niet aan ambitie en hij kan rekenen op een steeds sterker wordend Bas Koeten Racing. De Nederlandse renstal slaagt er niet alleen in om hun pupil steevast voorin te laten meedraaien, dit weekend krijgen ze met Kay van Berlo ook een nieuwe rijder in hun rangen. De inwoner van Veghel is amper ouder dan Loek Hartog, en werkt vanaf nu alle resterende manches van het seizoen af.

“We verdubbelen onze inzet!”, stelt teambaas Bas Koeten met de glimlach.“De leercurve van Loek is zeer steil, we verwachten dat bij Kay ook te zien. Op zijn achttiende is zijn race-ervaring zonder meer goed. Vele jaren karting, LMP3 en hij heeft ook al met de Porsche 991 GT3 Cup getest. Met deze twee jongelingen gaan we er hard aan werken om te groeien in de GT-racerij, met in de eerste plaats focus op de Porsche Carrera Cup Benelux.”

Ambitieuze Van Splunteren
Naast Loek Hartog en Bas Koeten Racing verwacht ook een andere rijder en een ander team veel van de races in Zandvoort. Een jaar geleden wist Max van Splunteren op het duinencircuit de zege te behalen. De speerpunt van Team GP Elite staat nu derde in de tussenstand, en is vast van plan zijn nummer van vorig jaar te herhalen, om zich zo opnieuw helemaal te kunnen mengen in het titelgevecht. En wat dan te zeggen van Xavier Maassen? De kampioen van 2017 en regerende vice-kampioen had een seizoensbegin om snel te vergeten, maar kon bij de eerste race in Zolder wel op het podium finishen. De Nederlander en DVB Racing beseffen dat deze meeting cruciaal is willen ze nog kans maken op de titel.

Naast deze favorieten is er ook geen gebrek aan outsiders, met onder andere Jesse van Kuijk (Team GP Elite), mooi vierde in de tussenstand, Jurgen Van Hover (Speedlover) of de snelle dame Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport). De Klasse B-kampioene van 2018 wist in Zandvoort altijd al goed voor de dag te komen.

Porsche Carrera Cup Benelux voorbeschouwing Pinksterraces vb2

Klasse B: duel tussen Grouwels en Saelens
Twee rijders hebben van de eerste twee manches van het seizoen gebruik gemaakt om in de tussenstand van de Klasse B-rijders een kloof te slaan. Met drie overwinningen achter zijn naam is Roger Grouwels (RaceArt) de logische leider, maar Nicolas Saelens (Belgium Racing) zit hem op de hielen. Hoewel de Nederlander in Zandvoort een thuisrace rijdt, is de Belg vast van plan om op het duinencircuit in zijn buurt te blijven. Ziad Geris (Team GP Elite), twee keer op het podium in Zolder, wil best de rol van scherprechter op zich nemen.

Voor de anderen wordt het zaak van aanvallen, om zo met brio de kaap halverwege het seizoen te ronden. Jeroen Kreeft (Squadra Aragosta by Snoexx) mikt op een eerste podium in de klasse, om zo Bas Barenburg (RaceArt) en Wim Meulders (Speedlover) voor te blijven.

Noteren we ook nog het debuut van Tijn Jilesen (PG Motorsport). Bij zijn eerste races voor de Porsche Carrera Cup Benelux maakt de Nederlander deel uit van de Guest-categorie.

De twee kwalificatiesessies van een kwartier worden zaterdag vanaf 10:10u na elkaar afgewerkt, waarna enkele uren later – om 13:30u – de start van de eerste race volgt. De tweede confrontatie van 30 minuten start zondag om 15:30u.

Kalender 2019 Porsche Carrera Cup Benelux:
3-4 mei: Circuit Spa-Francorchamps – FIA WEC Spa (verreden)
17-19 mei: Circuit Zolder – DTM (verreden)
7-9 juni: Circuit Zandvoort – Pinksterraces
19-21 juli: TT Circuit Assen – DTM
13-15 september: Circuit Nürburgring – DTM
28-29 september: Circuit Barcelona –Blancpain GT Series

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS