Karting • GK4 Kartseries

Karter Sjoerd van den Munnikhof is blij met ticket voor WK Iame X30 in Le Mans: "Wel heel speciaal"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2019 10:30 • Print artikel

BEESEL – Met zijn moeder als monteur slaagde Sjoerd van den Munnikhof erin dit seizoen een ticket voor deelname aan het WK IAME X30 in Le Mans te winnen. De elfjarige karter uit Beesel verraste daarmee zichzelf, want als rookie in de Mini Parilla-klasse had hij er niet op gerekend. De blijdschap was dan ook groot bij de Limburger.

Sjoerd van den Munnikhof met moeder als monteur

Hij moest bij de eerste zes eindigen in het Nederlands kampioenschap IAME X30. Laat de talentvolle rijder van TK Racing nu net zesde worden. “Ik vond het best moeilijk. De Mini Parilla-klasse heeft een groot deelnemersveld. Omdat het mijn eerste jaar is bij de Mini’s had ik gehoopt op een plek in de top tien. Dat ik dan zelfs al zesde word en naar het WK mag, is wel heel speciaal.”

Het feit dat hij meteen zo sterk presteert, heeft hij vooral te danken aan de waardevolle tips van Roy Bergman onder de hoede van Kurt Timmermans van TK Racing, stelt Sjoerd, maar ook dankzij de hulp van zijn moeder die altijd voor hem sleutelt. En dat is bijzonder, want in de kartsport zijn de monteurs in 99 van de 100 gevallen mannen. Maar voor Sjoerds moeder Hanneke is het een vanzelfsprekendheid voor haar zoon te sleutelen: “Ik vind het gewoon leuk om te doen”, zegt zij. “We doen alles samen, dat maakt het mooi. Ik heb er soms wel wat hulp bij nodig, maar het meeste doe ik zelf.”

Nu kunnen moeder en zoon zich dus samen voorbereiden op, en uitkijken naar het WK dat van 16 tot en met 19 oktober in Le Mans wordt gehouden. Sjoerd: “Ik vind het wel goed van mezelf en het team dat we ons hebben kunnen plaatsen voor het WK. Ik heb er heel veel zin in. Ik vind het ook wel spannend, want je kunt daar heel veel goede rijders verwachten. Ik ga in ieder geval proberen de finale te halen.”

Voor Sjoerd zou dat het voorlopige hoogtepunt in zijn carričre zijn, die in 2013 begon toen hij pas vijf jaar oud was. Hoe hij er bij kwam om op zo’n jonge leeftijd al te gaan karten? “We keken thuis altijd Formule 1. Op een dag ben ik met mijn vader meegegaan naar de indoor kartbaan van Swalmen. Daar heb ik met mijn vader in een tweezitskart gereden.”

Sjoerd van den Munnikhof

Hoewel Sjoerd ervan had genoten, bleef het daar in eerste instantie bij. Drie jaar later reed de snelle Limburger voor het eerst zelf. Dat was in een huurkart op de outdoorbaan van Genk. “Het ging meteen best goed. Hetzelfde jaar ben ik in huurkarts wedstrijden gaan rijden”, herinnert hij zich. “Ik vond de snelheid echt leuk, en het rijden van bochten.”

In Genk reed hij datzelfde jaar nog de zogenaamde clubhouse-wedstrijden. Een jaar later reed hij enkele wedstrijden in de Kart4Fun-competitie en werd daarin derde in de Rotax Max Micromax-klasse. Vorig jaar werd hij bij Kart4Fun zelfs kampioen in die klasse en debuteerde hij in het IAME NK-tweetakt. Dit seizoen rijdt hij dus in de Mini Parilla-klasse en is hij de beste rookie.

Als eerstejaars bij de Mini’s mag hij zich over twee weken gaan bewijzen op het WK in Frankrijk. Sjoerd reed er nog niet eerder. Hij weet al wel hoe het circuit, dat grenst aan het grote circuit van de 24 uur van Le Mans, eruitziet. “Het lijkt me een leuke baan. Er zitten mooie bochten in, een paar hairpins en twee lange rechte stukken. Het is een best complexe baan om op te rijden, denk ik. Maar dat maakt het een mooie uitdaging!”

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen zoekt Sjoerd mensen die hem willen steunen. Ook voor het WK in Le Mans kan Sjoerd nog extra support gebruiken. Geďnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar sjoerdvandenmunnikhof@hotmail.com.

Sjoerd van den Munnikhof wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- Tegel Outlet Tienray
- Thijssen Emans
- Franssen Montage
- Covebo Reuver
- UMR
- Tante Jannie

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS