Karting • GK4 Kartseries

Karter Junior Berghmans blijkt ook te kunnen sprinten; tweevoudig endurance-kampioen blij met nieuwe uitdaging

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 april 2018 17:03 • Print artikel

De afgelopen twee jaren was hij oppermachtig in de enduranceraces van het BEKC Endurance racen. Junior Berghmans uit Antwerpen werd in 2016 en 2017 kampioen bij de BEKC. Nog knapper: vaak reed hij de wedstrijden helemaal alleen. Met zijn uithoudingsvermogen en snelle en constante rondetijden zit het wel goed. En qua materiaal zit het ook goed. Zijn vader, een kartliefhebber in hart en nieren zorgde er altijd dat zijn kart er tip-top bij stond voor de races, zodat een uitvalbeurt bijna nooit voorkwam. Toch hunkerde hij naar een nieuwe uitdaging en die vond hij in de sprintraces bij de GK4 Kart Series.

Berghmans junior en Senior


"We hebben super jaren gehad bij de BEKC. Mijn vader prepareerde de kart en ik deed het werk op de baan. Het is een hele andere manier van benadering. We zijn de afgelopen twee jaren kampioen geworden in de BEKC en daarbij heb ik veel aan mijn ouders te danken. Nu zochten we naar een nieuw avontuur en dat hebben we gevonden bij de GK4 Kart Series. Daar reden we met de BEKC toch al. Het zijn daar altijd erg leuke raceweekenden en we racen er met veel plezier."

En het nieuwe avontuur begon ook niet verkeerd. Beter had hij zijn seizoen in het GK4-kampioenschap bijna niet kunnen beginnen. Junior Berghmans sjeesde tijdens de eerste ronde van de GK4 Kart Series in de Rotax Max Senioren-klasse naar de poleposition, twee manche-overwinningen en de tweede plaats in het dagklassement.

Zijn sterke racen op de baan in Zuid-België had hem wel een beetje verbaasd, erkende Junior. Hij had de laatste jaren uitsluitend enduranceraces gereden. In Mariembourg reed hij voor het eerst sprintraces. “Het was een leuke ervaring, de poleposition en de overwinningen”, blikte hij terug. “En ik ben superblij dat het allemaal zo vlot is verlopen. Ik hoop dat ik in de volgende race nog meer concurrentie krijg. Hoe meer uitdaging hoe beter.”

Overigens had Junior eigenlijk alle drie de manches gewonnen, maar na afloop van race twee kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden omdat hij bij de start met zijn kart over de witte lijn was gekomen. Daardoor was zijn uiteindelijke klassering P5. “Aan zo’n fout merk je dat ik de ervaring in sprintkoersen nog mis”, zei hij. “Maar dat doe ik geen tweede keer meer.”

Uiteraard was Junior blij met zijn klinkende resultaten, al was het alleen maar omdat het voor hem een mooie manier was om zijn vader te bedanken. Die steunt hem sinds jaar en dag in zijn sport. “Hij is heel erg betrokken. Ik rijd al sinds mijn zesde en hij is er altijd bij geweest. Dan is het leuk als je resultaten boekt en je vader fier aan de zijlijn te zien. Hij is al even enthousiast als ik. Zonder hem had ik hier niet gestaan.”

Na de afgelopen twee jaar kampioen te zijn geworden in het endurance-kampioenschap BEKC, zocht Junior voor dit seizoen een nieuwe uitdaging. Zo kwam hij in de sprintraces van de GK4 terecht. Dat hij daarin zijn mannetje staat, maakten zijn resultaten wel duidelijk. Zijn overwinningen kwamen overigens bepaald niet uit de lucht vallen. Al in de trainingen was hij gemiddeld vier tienden van een seconde rapper dan de nummer twee. “En tijdens de kwalificatie pakte ik de poleposition met een voorsprong van 6,5 tienden op de nummer twee. In alle drie de races ben ik daarna weggereden van de rest. Ik kon een goed tempo ontwikkelen. Het was mijn doel om elke ronde ongeveer dezelfde tijd te rijden en dat is me aardig gelukt.”

Hij is zijn team DFK Kart Racing Team dankbaar dat het hem wederom van een topkart en topafstelling had voorzien. Junior: “Ik ben begonnen bij DFK en ik zal er ook bij eindigen. Mijn vader werkt er in de shop en voor mij is het makkelijk als je dicht bij de bron zit. Verder is het gewoon een superteam. Het heeft me altijd geweldig geholpen en de mensen hebben er superveel ervaring. Daar kun je als rijder alleen maar van profiteren!”

Junior Berghmans bedankt zijn ouders en het DFK Kart Racing Team.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS