Formule 1

Joshua Kreuger geniet van podium en ongekende autosportambiance op Jumbo Racedagen: "Indrukwekkend"

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 22 mei 2019 06:08 • Print artikel

ZANDVOORT – Joshua Kreuger heeft een uitstekend debuut in de nieuwe Mazda MX-5 Cup achter de rug. De snelle autocoureur van Johan Kraan Motorsport eindigde zondag tijdens de Jumbo Racedagen met Max Verstappen op de derde plaats in het algemeen klassement. Ten overstaan van 100.000 man publiek genoot de Amsterdammer van een ongekende autosportambiance.

Joshua Kreuger naar podium in Mazda MX5 Cup Jumbo Racedagen

“Het was indrukwekkend, zoveel publiek op het circuit en de sfeer die er hing”, blikte Joshua terug op de Jumbo Racedagen. Die zorgden dankzij de demonstraties van Max Verstappen opnieuw voor volle tribunes en duinen. “Maar op het moment dat je je helm opzet, focus je je op de race. En in de Mazda Cup heb je geen seconde tijd om even rond te kijken.”

Zaterdag moest hij tijdens de eerste race van het weekeinde van de derde plaats starten. Helaas had hij een wat mindere start. “Ik verloor daardoor een paar plaatsjes. Daarna ging ik bij een bocht naar rechts iets over de kerbs waardoor de ophanging wat verschoof en de wegligging van de auto minder werd. Daarna sprongen de vullingen steeds zowat uit mijn tanden als ik een bocht naar rechts reed, zo hard trilde de auto.” Hoewel hij daardoor uiteindelijk genoegen moest nemen met de veertiende plek, was er toch iets positiefs te melden. “Ik voelde dat ik een goede snelheid had met de auto. Dat was veelbelovend voor de tweede race.”

De Amsterdammer had dan ook goede verwachtingen voor de tweede race van het weekeinde. Hij moest als achtste starten. Die ging echter matig, zei Joshua. “Ik ben toen in een treintje aangesloten. We moesten naar voren en heb samengewerkt met Toine Kreijne. We hebben het spelletje goed gespeeld en we zijn zo verder naar voren gekomen. Hij werd uiteindelijk vierde, ik derde.” Joshua had ervan genoten. “Ik stapte met een glimlach uit de auto. Dit is cupracen, vechten om iedere meter.”

Het spannendste moment in de race van zondag beleefde hij zij aan zij met Dirk Warmerdam. Joshua: “Hij verschakelde zich. Ik moest of links of rechts in het Scheivlak omhoog, dat was een spannend moment. Ik had geen moment rust, ik moest scherp blijven. Zodra ik een gaatje zag, ben ik ervoor gegaan. Zo lag ik ineens vierde. Toen kwam de safety car de baan op.”

Joshua Kreuger

Joshua anticipeerde goed op de herstart en passeerde de nummer drie. Door een crash in de Tarzanbocht kwam de safety car opnieuw de baan op. Toen de race werd hervat, slaagde de snelle Noord-Hollander erin de derde plaats te consolideren. Hij kwam dan ook als derde over de finish. “Mijn supporters stonden op de truck te springen. Ik had wel op podiumplekken gehoopt voor dit seizoen, maar dat het nu al gebeurt, is geweldig. Dat ik als winnaar uit het treintje kom, was te gek.”

De tevredenstemmende conclusie na afloop van het enerverende weekeinde in Zandvoort was dat Joshua en zijn team weten dat de auto een goede snelheid heeft ten opzichte van de rest van het veld. Bovendien krijgt hij wel heel bijzondere steun. “Ik doe dit samen met onder anderen mijn schoonvader Mathijs Bakker. Hij heeft het weekend ook geracet in de Mazda MX-5 Cup. Ik ben blij dat ik zo’n snelle schoonvader heb.”

Het maakt zijn deelname aan de Mazda MX-5 Cup een waar familie-uitje. Want zowel zijn eigen familie als zijn schoonfamilie Bakker was zaterdag en zondag aanwezig op het fameuze duinencircuit. “Ik vind het bijzonder om dit te doen. Met mijn familie, maar dus ook met mijn schoonfamilie. Die is ook helemaal racegek. Toen ik een podiumplaats had gehaald, ging iedereen uit zijn dak.”

Podium Mazda MX5 Cup

Dat gebeurde nota bene tijdens de eerste race van het kampioenschap in een topambiance die hij nog nooit had meegemaakt. “Cool om van dit evenement deel uit te maken”, zei Joshua. “Zoveel publiek is hartstikke cool. Iedereen stond te klappen. En natuurlijk gaaf dat Max Verstappen demonstraties gaf in een Formule 1-auto. Ik herinner me nog dat ik Max als 6-, 7-jarige heb zien karten. Ik reed in de 100cc-klasse, hij in de Mini’s.”

“Het geeft een bijzonder gevoel dat autosport zo leeft. Dat kan in Nederland nergens beter gevoeld geworden dan hier. Je voelt je een deel van de Nederlandse autosport. Dat je het podium haalt tijdens zo’n evenement is natuurlijk geweldig.”

Hij had het niet kunnen doen zonder de nodige steun uit zijn omgeving, realiseerde Joshua zich. “De support uit de familie Kreuger en Bakker is geweldig. Op technisch vlak krijg ik steun van Michael, Sven, Albert en Niels van Johan Kraan Motorsport. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Ik bedank ook mijn sponsors CSN-Groep en KCMC, maar de deur voor een hoofdsponsorschap staat open. Ik ben ook te boeken als race-instructeur.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS