Formule 1

Jayden Post racet naar podium in BMW M2 Cup en heeft fun bij Kale Kabouter Kart Kup van Rob Kamphues

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 september 2023 04:29

ZANDVOORT – Een tijd niet geracet sinds de vorige race van de BMW M2 CS Racing Cup Benelux van 8/9 juli op Circuit Zolder, dus geen wedstrijdritme, en toch mocht Jayden Post zondag het podium beklimmen tijdens de BetCity Trophy of the Dunes in Zandvoort. De achttienjarige coureur uit Rockanje was knap derde geworden in de BMW M2 Cup tijdens de tweede race van het weekeinde. En dat smaakte uiteraard naar meer.

Jayden Post

De BMW M2 Cup had een lange zomerpauze van zeven weken. En zo had Jayden al een tijd niet meer geracet. “Ik heb een lange tijd stilgezeten. Niet getest. Ik kwam dus droog die auto in”, zei Jayden. Hoe hij het verklaarde dat hij toch het podium haalde? “We hadden donderdag een testdag. Dat was goed om het ritme terug te krijgen. Het was een productieve dag. We hebben niet echt gekeken naar de tijden. Het draaide om meters maken. Ik heb bijna de hele dag gereden.”

Het hielp hem het juiste gevoel zo goed mogelijk terug te krijgen. Dat kreeg hij, al lukte het hem in de kwalificatie niet om dat in een toptijd om te zetten. Dat lag overigens niet aan hem. “In mijn snelle rondje kreeg ik tot twee keer toe een rode vlag. Ik kon dus geen goede tijd neerzetten”, verklaarde Jayden hoe zijn P5 tot stand was gekomen.

Zaterdag moest hij zijn eerste race op het duinencircuit dus beginnen vanaf de vijfde plek. Een race van een uur lang en dat was uitdagend, zei de getalenteerde Zuid-Hollander. “Omdat ik voor dit weekend zo lang niet gereden had, zocht ik naar de juiste manier om de banden te managen. Gedurende de eerste helft heb ik goed kunnen meerijden met de kopgroep. Maar halverwege de race verloor ik de grip in mijn banden. Dat kwam doordat ik te veel had gepusht. Uiteindelijk werd ik zesde omdat ik te veel tijd verloor door mijn slechte banden.”

Een dag later moest de coureur van Ferry Monster Autosport zich bewijzen in heel andere omstandigheden. Het regende in Zandvoort op zondagochtend en dat maakte de eerste race van de dag extra spannend. Jayden: “We wisten wel dat het zou gaan regenen, maar we hadden niet gedacht dat het zoveel effect zou hebben op de baan.”

Jayden Post

“We zijn met slicks en een wat hogere bandendruk om de warmte in de banden te houden, de baan op gegaan. Ik ben heel kalm gebleven. Ik dacht: hoe ga ik dit aanpakken, en hoe ga ik profiteren van andermans foutjes? Ik reed echt weer kartlijnen. Haaks de bocht insturen. Zoveel mogelijk bij het rubber op de baan vandaan blijven. Dat heeft goed uitgepakt. Het was een heel mooie race.”

Want daar was die knappe P3. Een podiumplaats dus! “Daar ben ik superblij mee natuurlijk. Ik heb veel punten kunnen pakken.” Hij had bovendien laten zien dat hij als goed regenrijder het iedereen moeilijk kan maken in listige omstandigheden.

Later op de dag reed Jayden de tweede race in droge omstandigheden. “In die race heb ik weer te veel gevraagd van mijn banden. Op een gegeven moment was de grip weg. Tijdens de eerste helft van het seizoen was ik veel kalmer in de auto. Ik wilde nu misschien te veel. Maar ik heb toch mooi veel punten kunnen pakken dit weekend, dus daar ben ik blij mee!”

Jayden Post next talent

Jaydens volgende race is op het roemruchte circuit van Spa-Francorchamps. Die staat voor het weekeinde van 14 en 15 oktober op het programma. “Vorig jaar heb ik daar twee keer gewonnen in de Supercar Challenge. En met de BMW M2 Cup heb ik er ook al eens op het podium gestaan. Het is een supercool circuit. De baan ligt me wel.” Wel, dat belooft wat.

Kale Kabouter Kart Kup


Jayden nam woensdagavond samen met Rowdy Monster en Chris van de Seijde op Circuitpark Berghem deel aan de jaarlijkse Kale Kabouter Kart Kup (KKKK) van initiatiefnemer en F1-presentator van Ziggo Sport Rob Kamphues. Het was weer een fantastisch evenement met meer dan 40 kartteams, waarbij de nadruk lag op FUN. Bovendien werd met de deelname aan deze Kale Kabouter Kart Kup van Stichting Groot Hart geld ingezameld om een onvergetelijke racebelevenis mogelijk te maken voor zieke kinderen. "Jouw deelname zorgt niet alleen voor een dag vol energie en plezier, maar ook voor een glimlach op het gezicht van een kind dat het enorm kan gebruiken", aldus de Stichting Groot Hart en daar kon Jayden zich natuurlijk goed in vinden. Overigens behaalde het team van RM Sports een verdienstelijke vijfde plaats dankzij een ijzersterk eindschot.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS