Formule 1

Jacques Villeneuve kritisch op Charles Leclerc: "Had normaal gesproken een straf geweest"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 september 2019 07:11 • Print artikel

Charles Leclerc verdiende een straf voor zijn actie richting Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Italië, zo is oud-F1-coureur Jacques Villeneuve van mening. Bij het aanremmen voor de tweede chicane drukte de Ferrari-coureur zijn rivaal naast de baan, waardoor de Brit zijn aanval moest afbreken en via een strookje asfalt een 'vluchtroute' moest nemen. Het zorgde er voor dat de stewards de zwarte/witte waarschuwingsvlag aan de Monegask toonde, wat vergelijkbaar is met een gele kaart in het voetbal.

Charles Leclerc Ferrari F1

“Je moet hem op dezelfde manier beoordelen als elke andere coureur en hij deed die zondag ‘een Magnussen’, dat is de waarheid”, zegt de Canadees tegen Motorsport-Magazin. “Hij deed de actie voor de tweede chicane, op de meest gevaarlijke plek. Als het op een andere baan was geweest of het was een andere coureur geweest, had dat normaal gesproken een straf geweest. Hij wist dat hij het risico kon nemen, dus speelde hij met de limieten en dat werkte in zijn voordeel.”

Villeneuve is dan ook niet blij met het gebruik van de zwart/witte vlag en gelooft dat de coureurs daardoor de grenzen van het toelaatbare blijven opzoeken. “Het is net alsof het toegestaan is om in de race één stupide actie uit te halen”, vervolgt de voormalig F1-coureur zijn verhaal. “Ze beginnen het snel te misbruiken, afhankelijk of de gele kaart doorgezet wordt naar de volgende race, dan heeft de coureur die optie niet.”

Ondanks de kritiek van Villeneuve, waardeert hij de kwaliteiten van Leclerc om de strategie van Mercedes te ondermijnen. “Het is fantastisch, omdat hij echt goed werk verrichtte”, zegt de oud-coureur van onder andere Williams. “Hij was echt sterk, vergeet niet dat hij pas 21 jaar oud is. Hij had de banden tot het einde onder controle, dat was allemaal goed. Het was een fantastische race.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS