Formule 1

Jacques Villeneuve en Marc Surer uitten hun bezorgdheid! Raakt de Formule 1 beschadigd?

Uitgegeven door Peter Vader • 24 maart 2020 18:11 • Print artikel

Omdat de bezorgdheid over de toekomst van de Formule 1 toeneemt, heeft Jacques Villeneuve er bij de sport op aangedrongen om vooruit te blijven plannen. Op het eerste gezicht is de situatie nijpend. De regering heeft Alpha Tauri in het door crisis getroffen ItaliŽ gedwongen haar fabriek te sluiten. Sinds maandag zijn alle bedrijven in ItaliŽ die niet absoluut noodzakelijk zijn voor de eerste levensbehoeften, gesloten. Tost sprak ook over het gruwelijke nieuws uit de Italiaanse samenleving en ziekenhuizen, en zei dat hij zich bezighoudt in zijn eigen sportschool en met het lezen van boeken. "Het is belangrijk dat je niet opgeeft", zei hij. "Dat de moeilijke tijd verstrijkt. De vraag is niet of het overgaat, maar wanneer?" Ook Jacques Villeneuve en Marc Surer uitten hun bezorgdheid.

Franz Tost F1 Toro Rosso
Voorheen Toro Rosso, nu Alpha Tauri teambaas Franz Tost: "De vraag is niet of het overgaat, maar wanneer?"

Gedwongen pauze
De succesvolle wereldkampioen uit 1997 - Jacques Villeneuve - zei dat de situatie gemakkelijker zal zijn voor de coureurs, die de gedwongen pauze met hun gebruikelijke, dagelijkse training kunnen doorbrengen. "Het annuleren van zes van de 22 races is niet zo'n groot probleem", vertelde de Canadees aan Sky Italia. "Sommige races kunnen worden vervangen door Magny-Cours of Imola. Maar dit zal kleine teams als Williams financieel raken. De ingenieurs kunnen deze tijd met thuiswerken goed gebruiken en voor de coureurs verandert er ook niet zo heel veel. Het hangt er eigenlijk alleen vanaf of ze hun salaris krijgen", voegde Villeneuve eraan toe.

Creatief zijn
McLaren teambaas Zak Brown zei dat teams zoals McLaren de situatie zullen gebruiken om 'nieuwe dingen te proberen' en om bezig te blijven en de inactieve racewereld te vermaken. "Ik denk dat in situaties als deze, als je er eenmaal in je hoofd aan gewend bent en je het team hebt beschermd, het bedrijf hebt beschermd, dan kunnen we beginnen met het bekijken van leuke en creatieve manieren om met elkaar in contact te komen", vertelde hij aan grandpx.news.

F1 raakt beschadigd
En als de pandemie lange tijd aanhoudt, dan denkt voormalig coureur Marc Surer dat racen zonder toeschouwers in Abu Dhabi en Bahrein een oplossing zou kunnen zijn. "Maar dan heb je geen organisatoren meer die dat kunnen betalen", vertelde hij aan Sport1 in Duitsland. ďHopelijk kunnen we minstens de helft van de races houden. Maar zelfs als het er maar vijf of zes zijn, is dat genoeg om een wereldkampioen te kronen." Toch raakt de Formule 1 beschadigd. ďLiberty Media heeft geen inkomen omdat er geen races zijn. Daarom hebben de teams nu moeilijkheden en moeten ze op een laag pitje werken", aldus Surer. En zelfs als de wereld uiteindelijk pandemisch wordt verklaard, hoe ziet de toekomst van F1 er dan uit in de samenleving die opkomt? "In februari was de Formule 1 bang voor China", merkte een redactioneel commentaar in het Italiaanse Corriere dello Sport op. "Nu zijn landen bang voor Formule 1."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS