Formule 1

Is doping van toepassing onder de F1-coureurs om de prestaties te verbeteren?

Uitgegeven door Peter Vader • 21 oktober 2019 10:04 • Print artikel

In tegenstelling tot veel andere sporten is de Formule 1 nooit aangetast door dopingschandalen, aldus een artikel op thejudge13.com. Maar is het echt van toepassing? Historisch gezien was de belangrijkste zorg van de FIA of F1-coureurs nog onder invloed waren van alcohol of verdovende middelen van de avond voorafgaand aan een Grand Prix. Personages zoals James Hunt waren er een voorbeeld van. Hiervan was wel degelijk sprake, in plaats van het bewust gebruiken van stoffen om hun fysieke prestaties te verbeteren. Sinds 2005 kunnen coureurs nu thuis, in hun hotel of door hun eigen team worden gecontroleerd met een volkomen onverwachte en onaangekondigde actie. Net zoals dat bij professionele atleten of wielrenners gebeurt. Sommige coureurs, zoals voormalig wereldkampioen Jenson Button, wijzen er echter op dat de controles in het zoeken naar illegale stoffen veel geavanceerder zijn geworden, maar paradoxaal genoeg veel te zeldzaam zijn. Verder gaf de Engelsman in 2016 commentaar op het onderwerp dat hij zich de laatste keer dat hij werd gecontroleerd door WADA (World Anti-Doping Agency) niet kon herinneren.

Stirling Moss Mercedes F1

Bewust van gevaren
Binnen de FIA wordt aanvaard dat de veronderstelde afwezigheid van doping in de F1 voornamelijk te wijten is aan het feit dat coureurs zich volledig bewust zijn van de gevaren die kunnen voortvloeien uit het nemen van producten waarvan wordt beweerd dat ze hun prestaties verbeteren. De voormalige FIA medische vertegenwoordiger Dr. Gary Hartstein, ging zelfs nog verder in zijn analyse. Hij stelde vast dat alle verboden producten de coureurs niet echt in staat stellen om hun vaardigheden te verbeteren zonder te worden geconfronteerd met bepaalde bijwerkingen (zichtproblemen en verminderde concentratie).

‘Doping’ in F1 vandaag
Niettemin is vastgesteld dat sommige coureurs Tacrine hebben gebruikt, een geneesmiddel dat oorspronkelijk is ontwikkeld om de ziekte van Alzheimer te behandelen, maar dat ook het visuele geheugen verbetert. Coureurs beweren het te hebben gebruikt om complexe configuraties van sommige circuits gemakkelijker te onthouden. Deze stof wordt ondanks zijn effecten, als volledig legaal beschouwd. Erg verrassend, omdat de stof wel degelijk als een prestatieverbeteraar wordt gebruikt, dus ‘doping’. Zoals al eerder vermeld, is er nooit officieel een positieve test in de Formule 1 geweest, maar Stirling Moss heeft toegegeven amfetamine en andere stoffen te hebben gebruikt, die nu als illegaal worden beschouwd: “Destijds werden amfetamine, benzedrine of dexedrine gewoon ingenomen om wakker te blijven. Het werd niet als doping beschouwd”, aldus de voormalige F1-coureur. "De hele doping discussie is begonnen toen atleten ze begonnen te gebruiken om hun fysieke conditie te verbeteren." Het enige erkende geval van "doping" in één van de FIA-kampioenschappen is het geval van de Tsjechische rijder Tomas Enge, die in 2002 positief testte voor marihuana, waardoor hij zijn F3000-kampioenstitel verloor aan de Franse coureur, Sébastien Bourdais.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS