Formule 1

Inhaalactie Max Verstappen: "Als het een issue was, kan ik je garanderen dat een van de teams direct aan de bel getrokken had"

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 juli 2019 18:17 • Print artikel

Na de stevige gevechten die de Ferrari-coureurs uitvochten met Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Silverstone, kwam de vraag al snel: hebben de coureurs meer ruimte gekregen van de stewards voor het gevecht na het incident tussen Charles Leclerc en Verstappen in de slotfase van de F1-race in Oostenrijk. Dat wordt echter ontkend door de FIA-racedirecteur Michael Masi.

Max Verstappen contra Ferrari

“De stewards hebben het recht om alles te onderzoeken”, zei Masi tegen Racefans. “Effectief vlag ik dingen vaker dan niet, maar afhankelijke van hoe hectisch de race is en wat er gebeurt zijn de stewards gerechtigd om alles op eigen zeggenschap te onderzoeken, op elke manier, in elke vorm.”

Volgens de racedirecteur is de filosofie daarin niet veranderd na Oostenrijk. “De filosofie van 'laat ze racen' is het hele jaar toegepast, om eerlijk te zijn”, vervolgt Masi. “Ik denk dat de lay-out van het circuit en de wijze van het wiel-aan-wiel gevecht op exact dezelfde manier is beoordeeld.

Hoe strikt de regels gehanteerd moeten worden zal wel een discussie blijven. “Wat is ‘laat ze racen’, hoe ziet het er uit?”, zei Masi terwijl hij het een doorlopende discussie benoemd. “Op vele manieren was het een praktisch voorbeeld wat aantoont wat wel en wat niet gezien wordt als acceptabel.”

Een van die momenten tijdens de Grand Prix van Engeland was dat Verstappen naast de baan kwam en een plek pakte op Leclerc. Masi kan het zich niet herinneren als een incident en de teams hebben ook niets gemeld. “Als het een issue was, kan ik je garanderen dat een van de teams direct bij me aan de bel getrokken hadden”, zegt de racedirecteur. Na Oostenrijk zei Ferrari-teambaas Mattia Binotto en Leclerc dat Verstappen gestraft had moeten worden en het niet consistent was met het verleden.

“Bij de rijdersbriefing was er helemaal geen discussie over”, zegt Masi. “Ik denk dat als de coureurs iets te vragen hadden, ze het vragen. En als ze duidelijkheid willen houdt geen coureur zich in. Maar nee, er waren geen vragen over wat dan ook.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS