Formule 1

Hoe ervaren zijn de F1-teams in 2019? Red Bull met Verstappen en Gasly gemiddeld erg jong ten opzicht van...

Uitgegeven door Peter Vader • 11 februari 2019 06:08 • Print artikel

De shake-up in het Formule 1-circus betekent dat acht teams het nieuwe seizoen 2019 ingaan met geknepen of geheel gereviseerde rijderopstellingen. In totaal zijn er vijftien nationaliteiten vertegenwoordigd, zijn er vier 'fulltime rookies' en twee terugkeerders, terwijl negen van de tien teams een podiumfinisher in hun gelederen hebben. Maar welk team heeft de echte ervaring en welke teams hebben een koppeling met de jeugd? Motorsport Week beoordeelde alle F1-teams, te beginnen met de teams van Mercedes, Ferari, Red Bull en Renault.

F1 startveld Max Mexico

Mercedes
Gemiddelde leeftijd: 31 jaar, 10 maanden, 13 dagen
Aantal Grand Prix starts: 347
Mercedes heeft de op een na oudste gemiddelde line-up met dank aan Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, allebei gevestigde namen in de Formule 1. Hamilton heeft al een record gevestigd met opeenvolgende starts, dat momenteel staat op 229, terwijl Bottas 118 starts heeft verzameld sinds zijn debuut voor Williams in 2013.

Ferrari
Gemiddelde leeftijd: 26 jaar, 6 maanden, 24 dagen
Aantal Grand Prix starts: 240
De komst van Charles Leclerc bij Ferrari heeft het gemiddelde van Ferrari drastisch verlaagd in vergelijking met het duo van vorig jaar bestaande uit Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen. Vettel is al tien jaar senior coureur en heeft bijna 200 meer starts vergaard dan zijn nieuwe teamgenoot Leclerc, die begint aan zijn tweede seizoen in de F1.

Red Bull
Gemiddelde leeftijd: 22 jaar, 3 maanden, 14 dagen
Aantal Grand Prix starts: 107
Red Bull heeft zich in de Formule 1 meestal tot de jeugd gewend en dat is in 2019 niet anders, met Pierre Gasly gerekruteerd om Daniel Ricciardo te vervangen, waarmee Red Bull de op een na jongste opstelling op de grid heeft. Gasly is twee jaar ouder dan Verstappen maar de vroege opkomst van de Nederlander betekent dat hij al in 81 races van start is gegaan, tegen 26 van Gasly.

Renault
Gemiddelde leeftijd: 30 jaar, 7 maanden, 23 dagen
Aantal Grand Prix: 306
Renault probeert op lange termijn naar voren te komen als een titelkandidaat en doet dit met een ervaren bestuurdersduo. Nieuwe rekruut Daniel Ricciardo vierde zijn 150e race tijdens de finale seizoensrace van 2018, tijdens de Abu Dhabi Grand Prix van vorig jaar. Zes races meer heeft teamgenoot Nico Hulkenberg achter zijn naam, wat betekent dat ze tesamen 306 Grand Prix-races hebben gedaan. Daarmee moeten ze alleen Mercedes voor zich dulden.

NB: Gemiddelde leeftijd is vermeld, gemeten vanaf de racedag van de 2019 Australian Grand Prix.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS