Formule 1

Het racen gaat picobello voor Rico Hulzinga na tweede zege op rij in NK karting: "Niet verwacht.."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2019 12:32

VENRAY – Het hele weekeinde al voorin te vinden, stond karter Rico Hulzinga na afloop van de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt glunderend op de hoogste trede van het podium. De elfjarige inwoner van Munnekeburen was de beste in het dagklassement van de sterk bezette Parolin Rocky-klasse. Vierde, eerste en tweede waren zijn resultaten in de achtereenvolgende races. Het betekende bovendien zijn tweede dagzege in het NK dit seizoen. De vorige ronde in Assen had hij ook al gewonnen.

Rico Hulzinga nummer 11 aan de leiding van groot startveld bij NK karting

“Ik ben blij”, was de logische reactie van Rico op Raceway Venray. “Dat het zo goed gegaan is, had ik niet helemaal verwacht. Ik reed een niet echt goede kwalificatie; ik werd zesde.” Maar zijn snelheid bleek al snel goed genoeg voor de podiumplaatsen. In race één bleef de talentvolle rijder van Picobello Racing daar met de vierde plaats nog net buiten, maar toen wist de jonge Fries al dat het met zijn snelheid goed zat.

“Jordy van de Goor en ik reden met z’n tweeën naar voren en sloten aan bij de vier jongens van het NXT Racing, die vooropreden”, blikte Rico terug op die race. “In de laatste bocht heb ik Jordy (die derde reed, red.) net niet kunnen inhalen.”

In de tweede race daarentegen eindigde hij op een heel wat betere plaats: eerste! “Ik had wel een beetje geluk dat een paar rijders voor me op elkaar botsten, maar de kart was ook heel snel.” Daarna reed hij ook in de derde race lang op kop. In de laatste bocht werd hij helaas nog ingehaald. “Dat maakte niet heel veel uit. Ik wist dat ik dagwinnaar was.”

En zo voegde hij weer een fraai resultaat aan zijn palmares toe. Het motiveerde hem om zich maximaal te blijven inzetten voor zijn sport. En karting is nog altijd de bakermat voor de autosport. De mooiste raceklasse vindt hij de Formule 1. Zijn favoriete coureur? "Max Verstappen." Waarom? “Omdat hij erg snel is. Hij is gewoon heel erg goed.”

Rico Hulzinga podium P1

Sinds zijn oudste herinneringen houdt hij van racen. “Ik kijk sinds mijn tweede Formule 1, samen met mijn vader. Op een dag zat ik met hem op de bank een race te kijken en ik zei: dat wil ik ook. Toen zei mijn vader: dan moet je eerst gaan karten.”

Toen hij pas vijf jaar oud was, stapte hij voor het eerst in een kart. Dat was bij een indoorbaan in Leeuwarden. “Ik vond het helemaal geweldig. Alleen al het zitten in een kart. En het ging hartstikke snel. Dat vond ik natuurlijk mooi.”

Rico ging daarop kartles volgen. Elke zondag was hij op de baan te vinden. “En op een gegeven moment hebben we een Parolin Rocky-kart gekocht.” Na in 2016 eerst enkele kleinere wedstrijden te hebben gereden op de outdoorbaan van Lelystad, schreef Rico zich een jaar later in voor het Nederlands kampioenschap viertakt.

Dat bleek getuige zijn recente resultaten een uitstekende beslissing. Niet alleen gaat hij goed in het NK. Ook in het clubkampioenschap van de outdoor-kartbaan in Eefde doet Rico uitstekende zaken. Daar staat hij nu tweede in het algemeen klassement in de Parolin Rocky-klasse. Daar maakt hij samen met zijn vriendje Jordy van de Goor, die eerste staat, de dienst uit. “Het is een superleuk kampioenschap”, vond Rico.

Natuurlijk hoopt hij het te winnen, net als het NK. Het is ook zijn laatste kans, want volgend jaar hoopt hij in de nieuwe viertakt-schakelklasse uit te komen: Rookie4Shift. “Dat lijkt me een heel gave uitdaging! Maar eerst nog dit seizoen. Hopelijk kan ik in het NK de volgende keer weer winnen!

Rico wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door:

Albert Heijn Bijsterbosch Wolvega
Hulzinga handel en dienstverlening
Fitnust; Fitness, personal training, groepslessen en obstaclerun training Scherpenzeel
Vakgarage Bosma st.Nicolaasga
Koning koeriersdienst Joure
AVT Ruitservice en autobedrijf Lemmer
Jelmer Hielkema technisch onderhoudsbedrijf Echtenerbrug
Kuipers vof handel en transport
Eric Meijer mechanisatie
Oosterkamp bouw Oldelamer
WH sign Scherpenzeel
Autoservice Hoekstra Langelille
Arjan Oord

Neem eens een kijkje op de website van Rico: ricohulzingaracing.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS