Formule 1

Helmut Marko werd totaal verrast: "Niemand had zo’n scenario in gedachte"

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 maart 2020 11:29 • Print artikel

Red Bull manager Dr Helmut Marko verwacht dat de Grand Prix van Oostenrijk zoals gepland in juli doorgaat. Dit ondanks dat diverse races door het COVID-19 virus al zijn uitgevallen. Inmiddels zijn de eerste acht Formule 1-races geannuleerd, waaronder de Grand Prix van Nederland op Circuit Zandvoort. Daar zouden veel fans van Max Verstappen komen. Er worden ook veel oranje-fans verwacht op de Red Bull Ring.“Onze marketing activiteiten gaan halverwege mei starten”, zegt Dr. Helmut Marko tegenover Osterreich. Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz heeft ook al gezegd dat de personeelsleden van de Red Bull Ring tijdens de pandemie ook normaal uitbetaald krijgen. Marko staat ook volledig achter de keuze om de regels voor 2021 te schrappen. “Dat is logisch”, legt Marko uit. “Alle teams zien verlies van omzet tegemoet. Wanneer vijf races geannuleerd worden, betekent dat 100 miljoen verlies. We moeten nu tenminste de regels stabiel houden. Als we die bevriezen, gaan de kosten enorm omlaag en de regels gaan veranderen met het budgetplafond.”

Volgens de Red Bull-consultant kwam het virus ook als een verrassing voor de wereld. “Niemand had zo’n scenario in gedachte, met alle economische risico’s”, aldus Marko. “Ik kan me niet voorstellen dat de economie zelfs met de hulppakketten, lang in stand blijft. Corona heeft ons getoond hoe dramatisch kwetsbaar ons economische systeem is voor de globalisatie. We moeten ook voorzichtig zijn dat de stemming van de populatie niet veranderd.”

Recent was de Oostenrijker nog optimistisch over de situatie, nu zegt hij dat het op plekken slecht gemanaged wordt. “In het park worden mensen gewaarschuwd voor het staan met twee personen, terwijl mensen in de supermarkt in het gangpad staan te vechten om voedsel. Het is belachelijk”, zegt de 76-jarige, die toch zegt niet bang te zijn: “Nee, als je de luchthaven in Dubai overleefd, waar mensen in een beperkte ruimte hoesten en proesten, als een persoon zoals ik in de hoge risico groep, dan ga ik mijn leven niet volledig laten beperken. Ik ben in goede conditie. Gelukkig hebben we goede medische zorg, ik moet gewoon voorzichtig zijn met het gebruik van de kettingzaag in het bos, zodat ik niet naar het ziekenhuis hoef, wat zeker op dit moment de meest gevaarlijke plek is. Ik hoop dat de situatie na Pasen significant beter is en dat het leven terug kan naar het normale niveau.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS