Formule 1

Helmut Marko vreest 'coureurschantage' en loonsverhogingen: "Het was een vergissing om..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2019 13:08 • Print artikel

AUSTIN - Helmut Marko vreest dat Formule 1-coureurs teams zouden 'chanteren' voor hogere salarissen wanneer de nieuwe regelgeving in 2021 van kracht wordt. Eerder deze week onthulde de Formule 1 een groot aantal nieuwe regels voor 2021, waarvan de bazen van de sport hopen dat het zorgt voor een gelijkwaardiger competitie.

Helmut Marko Red Bull Racing


De nieuwe regels hebben niet alleen betrekking op de technische en aŽrodynamische kant van de sport, maar ook op de financiŽn. Hoewel het prijzengeld zal worden geherstructureerd, moeten de teams zich ook aan een budget houden. De salarissen van de coureurs zijn daar echter niet bij inbegrepen.

Omdat verwacht wordt dat de kloof tussen de auto's zal afnemen, zal de nadruk komen te liggen op de coureurs. En dat, vreest Marko, zou kunnen leiden tot een sterke stijging van de salarissen omdat de beste van de beste meer zal vragen.

"Als de auto's meer op elkaar lijken, zijn de coureurs weer de belangrijkste factor", zei de Red Bull-adviseur tegen Autoweek.com. "Rijders als (Lewis) Hamilton, (Max) Verstappen en (Charles) Leclerc zullen er baat bij hebben. Als ze het er niet mee eens zijn, kunnen ze de teams chanteren en kan het je snel 50 miljoen dollar kosten. Het was een vergissing om de rijderssalarissen niet in het begrotingsplafond op te nemen."

McLaren CEO Zak Brown heeft soortgelijke zorgen. "Het was een vergissing om de rijders buiten beschouwing te laten", zei hij. "Samen met de auto zijn ze een factor die de rondetijd bepaalt. Als ze deel uitmaakten van het budget, zouden de teams moeten beslissen of ze hun geld willen investeren in de coureur of de auto. Dat is het punt van een budgetplafond. De prijs is voor degene die zijn geld het verstandigst gebruikt."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS