Formule 1

Helmut Marko haalt uit: "De plannen zijn absurd"

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 oktober 2019 10:09 • Print artikel

Dr. Helmut Marko heeft de grond gelijk gemaakt met de plannen van Liberty Media om te gaan experimenteren met korte kwalificatie sprintraces in de Formule 1. Het is duidelijk geworden dat volgend jaar bij twee of drie Grands Prix de startvolgorde voor de hoofdrace op zondag bepaald gaat worden door een korte sprintrace. Deze race wordt op zaterdag verreden. De grid voor die race gaat in de omgekeerde volgorde van de stand in het wereldkampioenschap plaatsvinden.

Helmut Marko


“Deze plannen zijn absurd”, reageert Marko tegenover Servus TV. “Als je dat doet op circuits als Monaco, Singapore of Barcelona is het zinloos, omdat inhalen daar lastig of zelfs onmogelijk is. Je hoeft niet te kijken, omdat het toch niets zou veranderen.”

Uit principe is de Oostenrijker tegen een dergelijk idee. “Onze sport is bedoeld om als voetbal of tennis te zijn, waar de basis condities fundamenteel niet veranderd zijn in de afgelopen 30, 40, 50 jaar”, aldus de Red Bull-consultant. “De kijkers moeten de regels van een Grand Prix begrijpen. Uiteindelijk moet de beste man winnen. Er moeten geen kunstmatige ingrepen zijn.”

Volgens de Oostenrijker moet Liberty Media juist kijken naar slimme technische regels. “Waar we mee moeten komen zijn regels die de kansen gelijk maakt”, aldus de Oostenrijker. “Boven alles moet het belang van aerodynamica teruggebracht gaan worden. Vandaag de dag zijn bepaalde races saai, omdat het lastig is om in te halen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS