Formule 1

Helmut Marko en Niki Lauda werden er groot mee! De terugkeer van de Formule Vee op Spa-Francorchamps!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 maart 2019 15:00 • Print artikel

Op 18 juni 1967, in het voorprogramma van de Grote Prijs F1 van België, reed een compact peloton Formule Vee’s* de befaamde Raidillon op in Francorchamps. De winnaar, een zekere Seligman, haalde een gemiddelde van 163km/h aangedreven door een 1200cc motor! Het zou de enige Formule Vee-race zijn in Francorchamps tot 25 en 26 mei 2019, wanneer de deelnemers aan het Europees Kampioenschap Formel Vau twee wedstrijden over 25 minuten zullen betwisten op het mooiste circuit ter wereld in het kader van het Franco Fun Festival van de VW Fun Cup.

Formule VW, Formule Vee, F Vee, Formel Vau

De entree is gratis, en het spektakel gegarandeerd! Het belooft een ware revival te worden in de sfeer van weleer waarbij de Formule Vee-motoren brullend richting les Combes trekken!

De Formule VW of de Formule Vee of de F Vee (Formel Vau in Duitsland) is een single-seater bestemd voor de racerij welke bestaat uit een licht buizenchassis en in eerste instantie een VW-motor van 1200cc (42 pk), nadien een exemplaar van 1300cc met enkele carburator waarbij tot slot een tweede exemplaar werd toegevoegd – goed voor ongeveer 100 pk bij een gewicht van 400kg sensatie gegarandeerd! Het betrof een monomerkencup die budgettair vriendelijk was gezien het overgrote deel van de stukken bestond uit originele wisselstukken van Volkswagen. Motor, versnellingsbak, transmissie, wielen, voortrein, remmen. Een F Vee kit (zonder motor en zonder versnellingsbak) kostte indertijd ongeveer 55.000 Belgische Frank, ofwel €1300. Willy Braillard vertelt ons dat hij zijn eerste seizoenen afwerkte met een budget van om en bij de 100.000 Belgische Frank, ofwel €2500.

Kort gesteld betrof het een formule die veel plezier opleverde voor bijzonder weinig geld. Het bleek een opstapje voor de carrière van heel wat buitenlandse rijders als Niki Lauda (wereldkampioen F1), Jochen Rindt (wereldkampioen F1), Helmut Marko (een van de bazen van Red Bull Racing in de F1 en tevens winnaar van de 24H van Le Mans), maar ook voor veel Belgen zoals Bernard de Saint Hubert, Baudouin van der Rest, Willy Braillard, Pierre Dieudonné, Luc De Cock, Bernard Goffinet, Lucien Reyners maar ook Marcel Antheunis (wiens F Vee overigens staat te pronken in de D’Ieteren Gallery). Enkele Belgische constructeurs verwierven naam en faam in de F Vee, zoals Apal in Luik of het Brusselse Celi. Ook diverse Nederlandse coureurs zoals onder anderen Ben Pon, Gijs van Lennep en Arie Luyendyk reden in de Formule Vee.

De Belgian VW Club (initieel Club Automobile Vé genoemd) is de oudste Volkswagen-club in Europa, opgericht door het Huis D’Ieteren in 1965 met het oog op het promoten van de Formule VW, maar ook het organiseren en onderhouden van Belgische races en daarbij het merk Volkswagen in een positief daglicht te stellen. De eerste Secretaris-Generaal was Pascal Ickx, na zijn zege in de 24 Uren van Francorchamps dat jaar.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS