Formule 1

Helmut Marko beetje pissig: "Zonder onze middelen zouden ze zo’n positie helemaal niet bereikt hebben"

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 januari 2020 15:44 • Print artikel

De afgelopen jaren werd geroepen dat de talentenpool van Red Bull na Max Verstappen begint op te drogen en dat de energiedrankenfabrikant niet genoeg talenten meer voor de Formule 1 voorbrengt. Het is een bewering die door Red Bull-consultant Dr. Helmut Marko direct naar het land der fabelen wordt verwezen.

Red Bull Max Verstappen Alex Albon Dr. Helmut Marko Christian Horner

“We hebben nog goede talenten in ons programma, waarvan Yuki Tsunoda er een is”, aldus Marko tegen het Engelse Autosport. “Hij is slecht 1 meter 58 en is eigenlijk iedereens favoriet. En dan hebben we Jüri Vips, die afgelopen jaar ongelukkig vierde werd in de Formule 3. Hij gaat dit jaar racen in het Japanse Super Formula. Hij was al de snelste man in de tests en hij zit altijd in de top vier van favorieten.” Dan is er nog Hauger, waarvan de Oostenrijker erg onder de indruk is en genoemd wordt als eerste toekomstige Noorse F1-coureur.

“Ik denk dat hij vorig jaar dertien van de veertien races won in de Formule 4 en hij gaat volgend seizoen in de Formule 3 rijden, samen met Liam Lawson uit Nieuw Zeeland. Jack Doohan, de zoon van Mick Doohan, gaat ook in de Formule 3 plaatsnemen.” Doohan heeft momenteel overigens in het Asia F3-kampioenschap zijn handen vol aan de razendsnelle Nederlander Joey Alders.

Daarmee weerspreekt de Red Bull-consultant dat het opleidingsprogramma van Red Bull stagneert. Toch onderkent Marko dat niet iedereen het haalt tot de Formule 1.

“Veel van onze coureurs verdienen goed geld en waren in staat om hun hobby in een beroep om te zetten”, legt de Oostenrijker uit. “Is dat niet mooi? En wat eigenlijk onze filosofie van de start was: het juniorteam moet een soort van veiligheidsnet worden, omdat iedereen weet hoe duur motorsport is. Dietrich Mateschitz wilde daarom talent ondersteunen om ze nog verder te laten komen. Maar opeens hadden we twee Formule 1-teams. En het werd duidelijk dat onze aanpak, om iemand te ondersteunen redelijk succesvol te worden, niet goed genoeg was. Toen gingen we een andere richting op. De selectie werd strikter, je moet tenminste het potentieel hebben om een Grand Prix te winnen.”

Helmut Marko, de man die gezien wordt dat hij een carričre kan maken of breken in de Formule 1, onderkent dat hij een harde is. Als een jonge coureur niet meer als F1-materiaal wordt aangemerkt, wordt dat in het kort aan het talent gemeld. Inmiddels zijn er genoeg coureurs die dat ervaren hebben.

“Ik begrijp het niet altijd”, zegt Marko. “We financieren een talent voor een volledig seizoen of soms enige jaren. Zonder onze middelen zouden ze zo’n positie helemaal niet bereikt hebben. Uiteindelijk zijn er slechts twintig coureurs die op een gegeven moment in de Formule 1 kunnen rijden. Dus is het niet voor iedereen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS