Formule 1

Hankook nieuwe bandenleverancier in de Formule 1? En wat gaat hofleverancier Pirelli doen?

Uitgegeven door Peter Vader • 11 september 2018 06:23 • Print artikel

De onderlinge strijd tussen Mercedes en Ferrari boeit dit seizoen iedereen die in de Formule 1 is geinteresseerd. Maar op de achtergrond speelt zich ook op het bandenfront een strijd af. De grote vraag is wat Pirelli na 2019 gaat doen. Blijven of de Formule 1 verlaten? …ťn ding is in ieder geval zeker: Hankook Tire heeft voor de periode 2020 tot en met 2023 een aanbesteding ingediend voor het leveren van banden voor de Formule 1. In antwoord op vragen van het Engelse Tyrepress bevestigde Felix Kinzer, directeur bedrijfscommunicatie bij Hankook Tire Europe, dat het bedrijf een leveringsaanvraag heeft ingediend voor de gestelde deadline van afgelopen 31 Augustus. Het is niet de eerste keer dat Hankook in verband wordt gebracht met de Formule 1. In 2013 werd gemeld dat het Zuid-Koreaanse bandenmerk 'verschillende vergaderingen' had met de toenmalige F1-topman Bernie Ecclestone.

Pirelli Formule 1 foto Peter Vader

De FIA heeft een aanbesteding uitgeschreven waarvan de uiterste inleverdatum 31 augustus was. De FIA eist van de succesvolle aanvrager dat hij in 2020 banden met de huidige specificaties bouwt en vervolgens het jaar nadien overschakelt op lichtgewicht 18-inch wielen.

Michelin (banden tot 20% korting) heeft al eerder besloten om geen tender in te dienen. In een verklaring zei het Franse bedrijf dat het zich zorgen maakt over de verschillende voorschriften voor 2020 en 2021, "evenals de verslechtering van de prestaties als onderdeel van de show". Een anonieme bron meldde voorts: "Ik wist dat ze niet zouden komen, er is geen enkel team gecontacteerd door Michelin, maar het is heel anders met Hankook, die zeker met sommige teams heeft gesproken.

"Ook Pirelli wil doorgaan", vertelde een insider aan Speed Week op Monza. Pirelli lag halverwege juni van dit jaar nog onder vuur, dit keer over nat weer banden die niet bestand waren tegen stilstaand water. In een verklaring hierna meldde Pirelli dat "F1 moet een 'technologische uitdaging' blijven", een voorbode van terugtrekken van de Italiaanse bandenleverancier uit de F1?

Hankook is in ieder geval de strijd aangegaan als de potentiŽle, volgende en enige bandenleverancier van Formula 1. Wordt vervolgd...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS