Formule 1

Geen Le Mans voor Racing Team Nederland: "Het was ook voor ons een teleurstelling"

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 maart 2022 10:02

Racing Team Nederland heeft gereageerd op haar afwezigheid in juni tijdens de 24 uur van Le Mans. Het team van Frits van Eerd was de afgelopen jaren actief tijdens de endurance klassieker en won vorig jaar zelfs de LMP2 ProAm klasse. Dit jaar komt het team uit in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship in plaats van het FIA World Endurance Championship. Racing Team Nederland staat op de reservelijst voor de aankomende wedstrijd op het Circuit de la Sarthe. Frits van Eerd zegt verrast te zijn over de beslissing van de ACO om op deze lijst gezet te zijn en denkt er over om voor het einde van de maand zich terug te trekken als de situatie ongewijzigd blijft. Het zou de eerste keer sinds 2017 zijn dat het Nederlandse team niet aanwezig is in Le Mans.

Racing Team Nederland in Sebring

“Het was voor ons ook een grote verrassing”, zegt Van Eerd tegen erover tegen Sportscar365. “Aan het eind van de week, als we niet op de lijst staan, ga ik mijzelf van de lijst laten afhalen. Ik wil geen reserve zijn. Ik ga dat niet doen. Dus wachten we nog een week. Laten we het aankijken.” De eigenaar van de Jumbo-supermarkteten is dan ook teleurgesteld, hoewel hij het ook wel kan nuanceren. “Business-wise kan ik begrijpen wat er gebeurt”, vertelt de teameigenaar. “Er zijn zoveel WEC- en ELMS-inschrijvingen en als je die bij elkaar optelt, zorgt dat voor een volle inschrijvingslijst. Waarom moeten ze er zoveel auto’s opzetten die niet deelnemen aan ACO-evenementen? Dus business-wise kan ik het begrijpen. Emotioneel is het wat raar. Wij zijn de wereldkampioen en we brengen zoveel fans naar Le Mans. We zorgen er ook voor dat het 24 uur lang op televisie is in Nederland. Maar ik kan er mee leven.”

Toch heeft Van Eerd geen enkele twijfel over zijn overstap naar de IMSA. “Ik ben er blij mee”, vervolgt de coureur. “Om eerlijk te zijn, we hadden nooit de bedoeling Le Mans te doen toen we aan de IMSA begonnen. Business-wise is het lastig voor mij om acht races in de VS te doen. Dus dat is waarom we besloten om de Michelin Endurance Cup te doen. Dat zijn vier races, vier lange afstandsraces. Dat gaf ons een kans om naar Le Mans te kijken en dat is waarom we de beslissing hebben genomen. Maar het belangrijkste is dat we besloten om IMSA te doen, gewoon om een keer de IMSA te doen. En dus niet Le Mans een keer te doen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS