Formule 1

FOTO'S - Koenigsegg Jesko Absolut: een raket op het land die vastbesloten is om een ongehoorde snelheid te bereiken

Uitgegeven door Peter Vader • 27 maart 2020 09:10

De Koenigsegg Jesko Absolut werd onlangs onthuld. Het is de snelste Koenigsegg ooit gemaakt en het bedrijf zal er nooit naar streven om een ​​snellere serieproductiewagen te maken. Klanten zullen kunnen kiezen tussen de Jesko Absolut en de meer track-georiënteerde Jesko-versie die een jaar geleden werd gepresenteerd. "De Jesko Absolut met zijn schokkend lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,278 Cd, in combinatie met zijn hoge snelheidsstabiliteit geoptimaliseerde aerofuncties, dagelijkse rijvriendelijke eigenschappen en bagageruimte, maken de Jesko Absolut tot een raket op het land die vastbesloten is om een ongehoorde snelheid te bereiken in een recordtempo ”, zegt CEO en oprichter Christian von Koenigsegg.

Koenigsegg Jesko Absolut 1


Verminderde weerstand
Elk oppervlakelement van de Jesko Absolut is doelbewust geconstrueerd om de luchtweerstand of turbulentie rondom de auto te verminderen en tegelijkertijd de stabiliteit bij hoge snelheden te vergroten. Hoewel net zo krachtig, is de Jesko Absolut een meer naadloze en onopvallende interpretatie van de Jesko, zijn op het circuit gerichte broer (of zus).

De Jesko Absolut heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,278 Cd. De lage luchtweerstand in combinatie met een frontaal oppervlak van 1,88 m2 in combinatie met een vermogen van minimaal 1600 pk, maken de Jesko Absolut voorbestemd om hogere, buitengewone snelheden te behalen dan welke andere Koenigsegg of andere gehomologeerde gelijksoortige auto dan ook. Hoe snel? De tijd zal het leren. Kijkend naar de wiskunde en de geavanceerde simulaties, zal het ongelooflijk snel zijn.

Koenigsegg Jesko Absolut 2

Inspiraties uit de lucht
De dramatische stroomlijning van de Jesko Absolut en het ontbreken van een enorme spoiler, geeft de Jesko Absolut een strak uiterlijk. De twee vinnen die de achterspoiler vervangen, zijn geďnspireerd op de F-15 straaljagers die zijn uitgerust met vergelijkbare en iconische dubbele verticale stabilisatoren. De twee staande dubbele vinnen geven de Jesko Absolut de mogelijkheid om de luchtstroom over de achterkant te laten vloeien, wat de Jesko Absolut bij hoge snelheden stabiliseert en verrassend genoeg ook de totale weerstand vermindert. Zelfs het hoofdgedeelte van de Jesko Absolut lijkt op de romp van een straaljager, met zijn langwerpige achterklep.

Koenigsegg Jesko Absolut 3


Extreme stroomlijning ontmoet extreme kracht
Het hart van de Jesko Absolut is de 1600 pk sterke V8-motor met dubbele turbo, uitgerust met een 180 graden krukas die een toerental van 8500 tpm mogelijk maakt. De motor is aangesloten op het door Koenigsegg ontwikkelde en geproduceerde Light Speed Transmission (LST) -systeem met negen versnellingen waarmee in ‘no time’ van versnelling kan worden gewisseld, van elke versnelling naar een andere versnelling, ongeacht hoeveel versnellingen worden overgeslagen.

Koenigsegg Jesko_Absolut_and_Jesko_2

Ultimate Power On Demand (UPOD)
Is een voorspellende schakeltechnologie die zorgt voor direct, productief vermogen en altijd beschikbaar is in de juiste versnelling voor maximale acceleratie, maakt deel uit van de besturingsstrategie voor LST. De Jesko Absolut heeft een verlengde achterklep, beklede achterwielen, verlaagde rijhoogte en verwijderde voorwielroosters en een aan de voorzijde gesloten luchtkanaal, vergelijkbaar met de op het circuit gerichte Jesko. Al deze aanpassingen zijn gemaakt om de weerstand en neerwaartse druk te verminderen; resulterend in een supersnelle stabiliteit, een bescheiden downforce en een zeer lage luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,278 Cd.

Koenigsegg Jesko_Absolut_and_Jesko_3

Vergevingsgezind en comfortabel
Gezien het feit dat de voorwielophanging compacter is dan de op het circuit gerichte Jesko en dat de luchtkap van de voorklep is verwijderd om de neerwaartse kracht en weerstand te verminderen. Het is mogelijk om het dak van de Absolut op te bergen. Omdat de neerwaartse kracht minder is, kan de ophanging wat zachter worden gemaakt, wat de Absolut erg leuk en vergevingsgezind maakt op een racecircuit en echt comfortabel op de openbare weg.

Koenigsegg Jesko_Absolut_5

Een 1!
Beide versies van de Jesko zijn in staat een gewicht-vermogensverhouding van 1: 1 te bereiken. Niet alleen qua eigen gewicht van de Koenigsegg Jesko, maar ook met een volle tank brandstof, bagage en twee personen aan boord! Dit is een nieuwe maatstaf als het gaat om volledig gehomologeerde sportwagens.

Koenigsegg Jesko_Absolut_3

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS