Formule 1

Formule 1 verliest een van F1's grootste televisieaanbiedingen: "We waarschuwen al bijna twee jaar maar de piraterij..."

Uitgegeven door Peter Vader • 11 februari 2019 08:12 • Print artikel

De zeggenschap van Liberty Media over de Formule 1 heeft opnieuw een zware slag te verduren gekregen na het verlies van een rechtendeal in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) met de grote televisiemaatschappij beIN Sports. Volgens analisten was de deal goed voor maar liefst zeven procent van alle uitzendingsuitgaven van de F1. BeIN is weggelopen uit de F1 vanwege een gebrek aan actie op de piraterij in de regio, vooral door het in Saoedi-Arabië gevestigde beoutQ.

F1 logo

Piraterij
De actieve piraten vormen al geruime tijd een probleem voor omroepen, vooral in het voetbal, en het probleem is niet ongebruikelijk in F1-kringen. Liberty bracht in juni een verklaring uit nadat bleek dat beoutQ gratis races uitgezonden had, en zei: "Formule 1 neemt dergelijke inbreuken op intellectuele eigendommen uiterst serieus, we kijken naar de kwestie en de betrokkenen en nemen passende maatregelen en gaan over tot actie."

Het ziet er echter naar uit dat de F1-bazen niet genoeg hebben gedaan om te voorkomen dat beoutQ de F1-races uitzendt, wat beIN ertoe heeft aanzet om weg te lopen. Tom Keaveny, managing director van beIN Media Group, zei: "Het draait om de houding van een rechthebbende ten aanzien van de piraterij van beoutQ. Met andere woorden, of ze juridische actie ondernemen, een publieke positie innemen en alles doen wat in hun vermogen ligt om de diefstal op grote schaal van hun rechten te voorkomen. Het is een kritieke factor die we nu overwegen bij de komende onderhandelingen over de uitzendrechten.

Rechtenbescherming?
"We betalen enorme bedragen voor mediarechten, maar de natuurlijke consequentie van Saudi-Arabië's piraterij is dat die rechten niet kunnen worden beschermd, dus zullen we in de toekomst minder betalen voor die rechten, in het bijzonder aan rechthebbenden die alleen met de mond beleiden dat ze BeoutQ bestrijden. We waarschuwen al bijna twee jaar voor de zeer reële commerciële gevolgen van de diefstal van BeoutQ's wereldwijde sport en entertainment, maar de piraterij blijft elke dag ongestraft en vormt een existentiële bedreiging voor het economische model van de sport- en entertainmentindustrie."

Nieuwe deal?
Volgens Ampere Analysis was beIN's deal tussen 2014 en 2019 tussen de $ 30 miljoen en $ 40 miljoen per jaar waard. Richard Broughton van Ampere Analysis vertelde Bloomberg: "Exploitanten in de Golf-regio staan momenteel onder grote druk vanwege de piraterij en de slechte ontvangst bij consumenten, die hoge maandelijkse vergoedingen betalen voor inhoud." Bloomberg citeert een woordvoerder van de F1 die beweert dat er een nieuwe deal komt, maar het valt nog af te wachten of deze in de buurt komt van de enorme sommen die worden betaald door beIN.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS