Formule 1

FIA stelt onderzoek in naar Lewis Hamilton voor t-shirt tijdens podiumceremonie

Uitgegeven door Bart • 15 september 2020 09:40 • Print artikel

Lewis Hamilton baarde zondag opzien door op het podium te verschijnen met een zwart t-shirt met de tekst 'Arrest the cops who killed Breonna Taylor'. Op de achterkant stond een foto van haar met de tekst 'Say her name'. De FIA heeft een onderzoek naar de Mercedes-coureur ingesteld, omdat hij mogelijk de regels over politieke standpunten heeft overtreden.

Lewis Hamilton


Het statement van de FIA meldt het volgende: "De FIA ​​onthoudt zich tijdens haar activiteiten van het manifesteren van discriminatie op grond van ras, huidskleur, geslacht, seksuele geaardheid, etnische of sociale afkomst, taal, religie, filosofische of politieke mening, gezinssituatie of handicap, en van het ondernemen van enige actie in dit respect."

Ook in de sportieve code van de FIA staat dat coureurs geen politieke standpunten mogen innemen. Het team van Mercedes ontkende dit op social media en heeft nog altijd foto's van Hamilton met het t-shirt online staan. "We brengen de politiek niet naar de F1. Er zijn problemen met mensenrechten die we onder de aandacht willen brengen. Dat is een groot verschil."

Dit jaar doet de Formule 1 veel om racisme, discriminatie en ongelijkheid onder de aandacht te brengen. Voor iedere race maken de coureurs een gebaar in een poging racisme uit te bannen.

Hamilton zelf reageerde ook op zijn t-shirt: "Ik wilde dit shirt al langer aantrekken en mensen bewust maken van het feit dat mensen op straat worden neergeschoten. In dit geval zelfs iemand in haar eigen huis. Die agenten waren in het verkeerde huis en de daders lopen nog steeds vrij rond. Dit kunnen we niet laten rusten. We moeten dit onder de aandacht blijven brengen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS