Formule 1

FIA neemt onderdelen brandstofsystemen van Ferrari F1 in beslag

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 november 2019 20:03 • Print artikel

De controverse rond de Ferrari Formule 1-motor blijft doorgaan. Het verhaal gaat dat de FIA beslag gelegd heeft op onderdelen van het brandstofsysteem van de Ferrari SF90 en van een exemplaar van een klantenmotor. Na de zomerpauze behaalde Ferrari een reeks van pole-postions, waarna de rivalen verduidelijking aan de FIA vroegen omtrent de krachtbron. Red Bull, het team van Max Verstappen, legde drie scenario’s aan de FIA voor, die allemaal illegaal werden verklaard.

FIA neemt onderdelen brandstofsystemen van Ferrari F1 in beslag

De FIA kwam vervolgens met een technische richtlijn die artikel 5.10.5 verduidelijkte. Hierin staat dat ‘elk apparaat, systeem of procedure waarvan het doel en/of effect is om de brandstofstroom te verhogen, of om op te slaan en de brandstof her te gebruiken na het meetpunt verboden is’.

Daarop volgde een tweede technische richtlijn dat brandbare vloeistoffen in het koelsysteem niet gebruikt mogen worden voor de verbranding. Opvallend is dat Ferrari sinds het uitbrengen van deze twee richtlijnen geen pole position meer heeft behaald. Toch blijven vragen over de krachtbron van de Scuderia rondzingen. Volgens journalist Tobi Grüner van Auto Motor und Sport zijn er na de Grand Prix van Brazilië diverse onderdelen van het brandstofsysteem van de Ferrari, een Ferrari-klant en een niet Ferrari-klant in beslag genomen. “Een uitgebreid onderzoek gaat uitgevoerd worden in de FIA-laboratoriums”, aldus de Duitser.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS