Formule 1

FIA geeft uitleg over het verbannen van spiegel Ferrari: "Vrije interpretatie van het woord bevestigen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 16 mei 2018 17:18 • Print artikel

De FIA heeft uitgelegd waarom de interpretatie van Ferrari, die de spiegels aan de Halo had bevestigd, al na één race is verbannen. De Scuderia Ferrari is het eerste Formule 1-team dat de spiegels aan de cockpitbescherming heeft bevestigd. Boven de spiegels zat een soort van vleugel die de spiegel ondersteunt. Het zette diverse teams op scherp en deze zeiden al snel dat het ontwerp niet legaal was. Toch mocht er tijdens de Spaanse Grand Prix mee gereden worden. De FIA heeft nu meer duidelijkheid gegeven over waarom het systeem van Ferrari aangepast moet worden voor de volgende race in Monaco.

Ferrari spiegels GP Spanje

“Het is een vrije interpretatie van het woord bevestigen, omdat dat is hoe ze als legaal gekwalificeerd worden”, legde racedirecteur Charlie Whiting uit aan het Engelse Autosport. “De interpretatie hangt op of wij denken dat er sprake is van 'bevestigen' of niet. We denken op één of andere manier van niet. Zij denken dat het bijdraagt aan de stijfheid van de spiegel. Ik betwijfel of dat dit het geval is, omdat er geen meetbaar aerodynamisch voordeel is.”

“We hebben een paar weken terug een technische richtlijn uitgestuurd, als reactie op een aantal vragen van andere teams over het principe hoe het bevestigen van de spiegels op de halo acceptabel is. Wij antwoordden 'Ja' en gaven wat richtlijnen, één daarvan was dat het een bevestiging is. Het is een kwestie van interpretatie en zo’n vrije interpretaties is niet iets waar we blij mee zijn.”

Als het ontwerp in Monaco opduikt, wordt het waarschijnlijk bij de stewards neergelegd.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS