Formule 1

FIA gaat oefenstart niet verbieden tijdens formatieronde, coureurs op eerste rij behouden voordeel

Uitgegeven door Stefan Kerk • 9 oktober 2018 11:29 • Print artikel

De FIA heeft besloten om niets te doen aan de regels, die toestaan dat de voorste twee coureurs op de startopstelling een oefenstart kunnen maken tijdens de formatieronde. Er bestaat een regel die het onmogelijk maakt voor 90% van de coureurs om een oefenstart uit te voeren, maar daar zit en omweg in voor de nummers 1 en 2 bij te start.

null

Om de veiligheid van de monteurs langs de baan te garanderen, heeft de FIA een tijdje geleden de regel ingevoerd dat auto’s niet sneller mogen dat de pitlimiet voordat ze voorbij de startplaats van de coureur op pole zijn. De nummers 1 en 2 worden hier echter niet door beïnvloed en kunnen dus de oefenstart maken. Ondanks dat het misschien een oneerlijk voordeel is, is Charlie Whiting niet van plan om hier iets aan te doen.

Charlie Whiting legt tegen Racefans het standpunt van de FIA uit: “Als je vooraan start heb je sowieso al een voordeel. Je kunt dus zeggen dat het nog een extraatje is voor als je op pole start.” Whiting bevestigde dat de coureurs op de voorste startrij altijd dit voordeel hebben. “Je kunt bij de meesten duidelijk zien dat er lichtjes branden die aangeven dat de pitlimiter aanstaat, behalve bij de nummers 1 en 2.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS