Formule 1

FIA bevestigt stap naar de hypercars voor de prototypes in Le Mans, vijf fabrikanten hebben al interesse

Uitgegeven door Wim Boekel • 13 juni 2018 02:35 • Print artikel

De FIA heeft bevestigd dat de nieuwe regels voor de topklasse van de prototypes gebaseerd gaan worden op het ontwerpconcept van de hypercars. Deze regels moeten vanaf 2020/21 ingevoerd gaan worden in het FIA World Endurance Championship. Een samenvatting van de technische regels, welke op het moment nog besproken worden, werden gepresenteerd in Manilla tijdens de FIA World Motor Sport Council. Verdere details worden tijdens de raceweek voor de 24 Uren van Le Mans onthuld.De presentatie op de Filipijnen kwam na een maandenlange discussie tussen de ACO, FIA en de fabrikanten, die werd begonnen na het vertrek van Porsche uit de LMP1. Al eerder werd door de ACO-president de mogelijkheid van een GTP-achtig concept genoemd, waarbij fabrikanten een prototype bouwen rond een high-end productieauto. Naast de overstap naar een ander type auto, waarbij de fabrikanten de auto’s mogen baseren op een ‘hypercar concept’, moet ook het budget ten opzichte van de huidige LMP1-budgetten met 75 procent teruggebracht gaan worden. Het budget moet dan rond de 25 miljoen euro per jaar komen te liggen.

Op dit moment zitten tenminste vijf fabrikanten aan tafel. Toyota, Ford, McLaren, Aston Martin en Ferrari hebben interesse in de regels, die ook in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship ingevoerd moeten gaan worden. Een ander onderwerp wat in Manila ter sprake kwam was een nieuw initiatief van het FIA WEC om de deelname van vrouwelijke coureurs te bevorderen. Verdere details rond dit onderwerp worden op 15 juni door de ACO tijdens de jaarlijkse persconferentie onthuld.

Verder is het terugbrengen van de afstand van de FIA WEC race in Sebring van 1.500 naar 1.000 mijl goedgekeurd, met daarbij ook de aangepaste kalender.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS