Formule 1

FIA-bepaling kan Ferrari-motorvoordeel hebben geŽlimineerd: "Ferrari's voorsprong dankzij dit voordeel is gewoon schrijnend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2019 11:03 • Print artikel

AUSTIN - Wereldkampioen Lewis Hamilton vermoedt dat de FIA het motorvermogen van Ferrari tot op de bodem gaat uitzoeken. Sinds het Maranello-team een enorme sprong voorwaarts heeft gemaakt met de krachtbron van 2019, zijn er geruchten dat het technische geheim van het team illegaal zou kunnen zijn.

Ferrari Grand Prix Verenigde Staten


"Ze moeten een protest indienen!", zei Mattia Binotto van Ferrari deze week. "Dan kunnen we allemaal zien hoe stom hun beschuldigingen zijn en zouden de geruchten verdwijnen."

Red Bull-Honda intensiveerde in Austin zijn inspanningen om dat controversiŽle voordeel te beteugelen. Het team vroeg de FIA om officieel duidelijkheid te verschaffen over een mogelijke technische truc waarmee een fabrikant de grenswaarden voor de brandstofstroom zou kunnen omzeilen.

"Ferrari's voorsprong dankzij dit voordeel is gewoon schrijnend", zei Helmut Marko. "Het verzoek ligt er al een tijdje, maar omdat we niets van de FIA hebben gehoord, hebben we het nu nog verder aangescherpt."

De FIA heeft daarop gereageerd met een technische richtlijn die duidelijk maakt dat een dergelijke technische truc met betrekking tot het meten van de brandstofstroom niet is toegestaan.

Mercedes denkt dat die technische richtlijn de reden zou kunnen zijn waarom Ferrari's motorvoordeel plotseling niet zo groot in Austin is. "Voor het eerst sinds Hockenheim hebben we weer een poleposition", zei teambaas Toto Wolff in Austin, volgens het Duitse Motorsport-Magazin.com.

Lewis Hamilton voegde hieraan toe: "Dit weekend is vrij interessant. Het is duidelijk dat ze wat vermogen hebben verloren. We zullen moeten zien hoe het in de race is."

Marko: "Ons tekort in topsnelheid naar Ferrari is niet zo groot. Op het lange rechte stuk is het nu drie- tot viertiende. Op vrijdag verloren we met een marge die twee keer zo groot was."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS