Formule 1

Eerherstel in de F1: "Ze gaven continu Honda de schuld van alle problemen, maar ik denk dat ze nu.."

Uitgegeven door Bart • 10 februari 2020 20:04 • Print artikel

Afgelopen jaar was voor twee grote merken in de Formule 1 het jaar van het eerherstel. McLaren, dat zware jaren met een Honda-motor achter de rug, herstelde zich verder naar een vierde plaats bij de constructeurs. En juist Honda deed het wellicht nog beter met drie overwinning voor Max Verstappen en podiumplaatsen voor Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat en Pierre Gasly. McLaren boekte één podium met Carlos Sainz in Brazilië. Sommige insiders zeggen dat McLaren meer geduld had moeten hebben met Honda, maar F1-directeur Ross Brawn denkt dat een breuk echt noodzakelijk was.

McLaren Sainz


"Mensen zeggen dat McLaren een grote fout heeft gemaakt door te breken met Honda, maar ik denk dat ze die breuk echt nodig hadden", zegt Brawn tegen Motorsport. "Het was nodig om de eigen problemen te kunnen herkennen. Ze gaven continu Honda de schuld van alle problemen, maar ik denk dat ze nu ook wel inzien dat dat niet helemaal juist was."

"Er moest iets gebeuren binnen het team. Ik weet niet of ze tot die conclusie waren gekomen of ze hadden de motor sterk moeten zien presteren in een andere auto, maar ze waren destijds de enige met een Honda-motor. Nu hebben ze ingezien dat ze grotere problemen hadden dan alleen de motor. Veranderingen waren noodzakelijk."

Brawn heeft dan ook veel lof voor de drastische herstructurering van de laatste twee jaar onder leiding van Zak Brown. De Brit noemt onder meer de komst van James Key en Andreas Seidl, het afscheid van Fernando Alonso en het aantrekken van Carlos Sainz en Lando Norris. "Ze hebben pijnlijke keuzes moeten maken, maar hebben nu goede mensen op de juiste plekken zitten. Dat heeft wel even geduurd voordat ze het door hadden dat dat moest gebeuren."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS