Formule 1

Dit is waarom Carlos Sainz zijn derde plaats mocht houden

Uitgegeven door Bart • 19 november 2019 10:01 • Print artikel

Op het moment dat de stewards in Brazilië de 5 seconden tijdstraf uitspraken voor Lewis Hamilton, was er ook onzekerheid voor de nieuwe nummer drie Carlos Sainz. De Spanjaard was als laatste gestart, maar passeerde na alle consternatie als vierde auto de finishlijn. De onzekerheid zat in het feit dat de McLaren-coureurs zijn DRS had opengezet tijdens een dubbele gele vlag situatie. Racedirecteur Michael Masi had dit afgelopen vrijdag nog expliciet genoemd tijdens de rijdersbriefing. Masi legt nu uit waarom Sainz niet gestraft werd.

Carlos Sainz


"We hebben er naar gekeken, maar het belangrijkste is dat coureurs tijdens dubbel geel snelheid moeten minderen", zegt de racedirecteur tegen ESPN. "We hebben bewust daar naar gekeken en alle coureurs hebben dat gedaan." Niet alleen Sainz had zijn DRS open, ook zeven andere coureurs hadden de achtervleugel open staan.

"Je kunt de DRS niet voor lossen zones uit- of aanzetten. Als het systeem uitgeschakeld is, is dat voor alle zones. Met de stewards hebben we het bekeken en vonden dat er geen onderzoek nodig was. De beslissende factor was vaart minderen en dat hebben ze allemaal gedaan."

En dus kon Sainz zijn eerste F1-podium vieren, maar wel pas twee uur na de finish. "Het waren stressvolle uren", zei Sainz tegen Sky Sports F1. "Voor je eerste podium ben je uiteraard nerveus. Je weet niet hoe je moet reageren, zeker omdat je lange tijd onzeker bent over de uitslag. Maar om het doen terwijl ik als laatste moest starten, is wel heel speciaal."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS