Formule 1

Diskwalificatie Vettel voor brandstofovertreding in GP van Hongarije; Verstappen nog verder op achterstand

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2021 20:49 • Print artikel

BOEDAPEST - Sebastian Vettel heeft zijn P2-finish in de Grand Prix van Hongarije verloren omdat hij aan het einde van de race geen liter brandstof meer over had, zoals het reglement voorschrijft.

Sebastian Vettel Aston Martin F1


Door de diskwalificatie van Vettel schuift Lewis Hamilton door naar P2 en Max Verstappen naar P9. Netto betekent het dat de Nederlander het verschil met zijn titelrivaal van Mercedes nog twee punten groter ziet worden. Het verschil bedraagt nu 8 punten in het voordeel van Hamilton.

Het was een chaotische zondag op de Hungaroring, met Valtteri Bottas die vooraan een crash veroorzaakte waarbij hijzelf, Lando Norris en Sergio Pérez werden uitgeschakeld, en die ook aanzienlijke schade veroorzaakte aan de Red Bull van Max Verstappen.

Achter deze rijders ontstond nog meer chaos toen Vettels Aston Martin-teamgenoot Lance Stroll Charles Leclerc in de eerste bocht uitschakelde, waardoor hij voor de Grand Prix van België een gridstraf van vijf plaatsen opliep. Het bloedbad bleek echter zeer gunstig voor Vettel, die het grootste deel van de Grand Prix van Hongarije vooraan reed achter de verrassende raceleider Esteban Ocon. Uiteindelijk hield de Fransman stand, waardoor Vettel genoegen moest nemen met wat hij zijn tweede P2-finish van het seizoen vond. De stewards hadden echter andere plannen.

De reglementen schrijven voor dat een coureur aan het einde van een race nog een liter brandstof in de tank moet hebben voor tests, en aangezien er geen liter meer in Vettels AMR21 zat, verdween die P2 in het niets. "Na de race was het niet mogelijk om een monster van één liter brandstof uit wagen 5 te nemen", luidt het rapport van de stewards. "Het team kreeg verschillende mogelijkheden om te proberen de vereiste hoeveelheid brandstof uit de tank te halen, maar het was slechts mogelijk om er 0,3 liter uit te pompen."

"Tijdens de hoorzitting in aanwezigheid van de FIA Technical Delegate en de FIA Technical Director", verklaarde de teambaas van Aston Martin dat er nog 1,44 liter in de tank moet zitten, maar dat ze niet in staat zijn geweest om die eruit te krijgen. "Gezien deze situatie voldoet auto No.5 niet aan de eisen van Art. 6.6 FIA Technical Regulations. Volgens Art. 6.2.2 moeten de deelnemers ervoor zorgen dat te allen tijde een brandstofmonster van 1,0 liter uit de auto kan worden genomen. De procedure werd gevolgd maar het monster van 1 liter brandstof kon niet worden genomen."

"De stewards hebben besloten om de standaardstraf voor technische inbreuken toe te passen. De argumentatie dat er geen prestatievoordeel werd behaald doet niets af aan deze beslissing."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS