Formule 1

De vrede is weer getekend, maar is Checo nog de 'legend' voor Max Verstappen?

Uitgegeven door Peter Vader • 15 november 2022 11:26 • Print artikel

Max Verstappen had slechts vier woorden nodig voor Sergio Perez nadat zijn Red Bull Racing-teamgenoot Lewis Hamilton vorig jaar plichtsgetrouw ophield in de finale van het Formule 1-seizoen. "Checo is een legende", zei Verstappen afgelopen december via de boardradio. De uitspraak vond zijn weg naar merchandise en sommigen begonnen Perez "Mexico's minister van Defensie" te noemen vanwege zijn toewijding om zijn tweevoudig F1-wereldkampioen teamgenoot te helpen. Toch is de kameraadschap blijkbaar verbroken in het jaar 2022 sinds Verstappen Hamilton versloeg in Abu Dhabi om daarmee zijn eerste F1-titel te winnen. Verstappen weigerde standvastig om Perez te helpen in de laatste ronde van de Braziliaanse Grand Prix van afgelopen zondag, waar Red Bull de Nederlander vroeg om af te remmen en zodoende Perez een zesde plaats te bezorgen. Feit is wel dat Verstappen dit seizoen veel sneller is dan Perez.

Sergio_Perez_teleurgesteld F1 Red Bull GP Brazilie

Weigering teamorders
Perez had de plek nodig omdat hij in gevecht is met Charles Leclerc van Ferrari voor de tweede plaats in het eindklassement van de F1. Die strijd zal worden beslist in de seizoensfinale van aanstaande zondag in Abu Dhabi. Door het verzet van Verstappen kwamen Perez en Leclerc op gelijke hoogte in het klassement, als Max zijn plek zou hebben overgedragen, dan zou Perez een voorsprong van twee punten hebben gehad. Het radioverkeer tussen Verstappen en Red Bull waren schunnig, net als de beelden later van teambaas Christian Horner die met zijn coureurs ineengedoken in de hospitality-unit van het team zat en probeerde een dramatische weigering van teamorders die het ongelooflijke seizoen van Red Bull zou kunnen aantasten, de kop in te drukken. "Max, wat is er gebeurd?" vroeg Verstappen-race-engineer Gianpiero Lambiase, die Verstappen duidelijk had gezegd dat hij als zesde moest wijken voor Perez. Het antwoord van Verstappen was kortaf: “Dat heb ik je de vorige keer al verteld. Vraag me dat niet nog een keer. Zijn we daar duidelijk over? Ik heb mijn redenen gegeven en ik blijf erbij.” Op het kanaal van Perez bood Horner direct zijn excuses aan bij de Mexicaanse coureur. Perez antwoordde simpelweg: "Het laat zien wie hij werkelijk is."

Seizoensrecord
Verstappen pakte tenslotte in Japan zijn tweede F1-titel met nog vier races te gaan. Hij en Perez hielpen Red Bull het constructeurskampioenschap te winnen met nog drie races te gaan, en Verstappen vestigde het record voor het aantal overwinningen in één seizoen met veertien zeges en kan aan dat totaal nog toevoegen. Twee races geleden in Mexico-Stad, waar Perez dolgraag de eerste Mexicaan wilde worden die zijn thuisrace won, zei Verstappen vooraf dat hij niet uit de weg zou gaan om zijn teamgenoot te helpen dat doel te bereiken. Verstappen won vervolgens zijn recordbrekende 14e race, terwijl Perez teleurstellend derde werd.

Red_Bull_veldaanvoerder_GP_Brazilie_2022

Steun van Perez
Perez was stomverbaasd en mopperde na de race dat hij Verstappen hielp zijn back-to-back titels te winnen en dat hij de volmaakte nummer 2 teamgenoot was. Er waren een aantal keer dat Perez Verstappen steunde tijdens de bloedstollende titelrace van vorig jaar met Hamilton. Het is ook dit jaar doorgegaan, toen Perez Red Bull-orders opvolgde tijdens de Grand Prix van Spanje in mei om Verstappen door te laten om de race te winnen. Perez heeft Verstappen zelfs buiten de baan gesteund: toen de Nederlander twee weken geleden de officiële omroeppartner Sky Sports F1 boycotte tijdens de Grand Prix van Mexico City, voegde Perez zich bij hem en sprak ook niet met het Sky-netwerk.

Frustratie sinds Monaco
Na de race werd er in Brazilië gespeculeerd dat de frustratie sinds Monaco in mei aan het sudderen was, omdat Verstappen gelooft dat Perez opzettelijk crashte aan het einde van de kwalificatie. Perez won de race, Verstappen eindigde als derde en Verstappen heeft het blijkbaar al meer dan vijf maanden niet losgelaten, ondanks het behalen van nog eens tien overwinningen. Red Bull beweert dat Monaco niet eens ter sprake kwam tijdens de 'vredeshandhavingssessie' van zondag na de race. Red Bull is vastbesloten om voor het eerst in zijn geschiedenis met een 1-2 af te sluiten in het rijderskampioenschap, maar het verzet van Verstappen heeft het werk van Perez dit weekend in Abu Dhabi veel moeilijker gemaakt, aldus een bericht van Jenna Fryer van GrandPrix247.

Max_Verstappen_en_crew

Vrede weer getekend
Horner zei dat zijn coureurs zondag na hun teamvergadering de hand hebben geschud en de vrede weer was getekend. "Als we naar Abu Dhabi gaan en hij heeft de punten nodig omdat ze gelijk zijn, dan is dat niet het einde van de wereld. Als hij hulp nodig heeft, zal ik er zijn", zei Verstappen. "Maar het is goed dat we er nu over hebben gesproken en eigenlijk alles hebben besproken om de lucht te klaren." Christian Horner zei na afloop: "Het is een rechtstreeks gevecht tussen Checo (Perez) en Charles, en als Max kan helpen, zal hij dat doen", zei Horner. “We hebben het als team besproken, we hebben het achter gesloten deuren besproken. We bespreken het later in een grotere groep. Het wordt allemaal boven de tafel afgehandeld en we gaan verder.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS