Formule 1

De lastige keuze van Helmut Marko en Christian Horner: "Wie wordt de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen?"

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 augustus 2018 16:05 • Print artikel

Door het overwachte vertrek van Daniel Ricciardo is Red Bull voor een lastig dilemma komen te staan. Dr. Helmut Marko heeft in de afgelopen jaren de nodige coureurs naar de Formule 1 gebracht en de lijst met mislukkingen is groter dan de coureurs die slaagden. Alleen Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen waren de enige coureurs die een overwinning behaalden. Er was één coureur, Daniil Kvyat, die ook op het podium stond, maar hij werd net zo hard gedumpt als mannen als Jean-Eric Vergne, Jaime Alguersuari en Sebastien Buemi.

Helmut Marko RX foto Wim Boekel
Dr. Helmut Marko

Op dit moment zijn er eigenlijk uit het talentenprogramma slechts twee coureurs die naast Max Verstappen kunnen plaatsnemen. Dat zijn Carlos Sainz, die op dit moment voor Renault rijdt, maar volgend jaar zijn zitje aan Ricciardo verliest en Toro Rosso-coureur Pierre Gasly. De Spanjaard is inmiddels een ervaren rot met evenveel jaren ervaring als onze landgenoot. De kans is echter groot dat hij de hoofdmacht van de energiedrankenfabrikant nooit gaat halen. Gasly maakt namelijk indruk in de Toro Rosso.

De Fransman heeft dit jaar getoond dat hij in staat is om met een sterke auto, de kans benut om in de punten te rijden. Toch maakt de jonge coureur nog fouten en dat is waar een enorm risico ligt. Verstappen kreeg de nodige kritiek over hem heen, omdat hij fouten maakte aan het begin van het jaar. De Nederlander is een uitzonderlijk talent, maar heeft als jonge coureur nog het één en ander te leren. De verwachting is dat Gasly daarin nog wat meer groei nodig heeft.

Christian Horner bezorgd
Christian Horner

Sainz daarentegen jaagde Verstappen op, in de periode dat zij voor Toro Rosso uitkwamen. Het gerucht gaat echter dat de overstap van de Nederlander naar Red Bull niets te maken had met de fouten die Kvyat in de Red Bull maakte. De eigenlijke reden is volgens geruchten dat de teamstrijd onderling zo groot werd dat het tweetal destructief voor het team werkte. Een risico is dat een dergelijk strijd weer ontstaat als de Spanjaard volgend jaar naar Red Bull zou komen.

Daarmee staan Dr. Helmut Marko en Christian Horner voor een lastige keuze. Gaat Red Bull voor de zekerheid en degelijkheid van Carlos Sainz en nemen ze het risico dat er een zwaar gevecht binnen het team uit Milton Keynes ontstaat met alle consequenties die dat kan hebben. Als men echter voor Gasly kiest, gaat men voor een coureur kiezen die nog te veel fouten maakt en uiteindelijk daardoor eenzelfde lot gaat treffen als Vergne, Buemi en Alguesuari. Daarmee verpest men mogelijk niet alleen de carriere van de Fransman, want als Sainz geen stoeltje weet te vinden voor volgend jaar in de Formule 1, kunnen zomaar twee Red Bull-talenten verloren gaan.

Max Verstappen zwart Red Bull logo

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS