Formule 1

"De Formule 1 rijdersmarkt mist minstens twee teams! Het geeft teams als Mercedes, Ferrari en Red Bull..."

Uitgegeven door Peter Vader • 23 september 2018 17:39 • Print artikel

De Formule 2-kampioenschapsleider en protegť van Mercedes, George Russell, is van mening dat de Formule 1 "ten minste twee teams" mist nadat zijn kansen op het veiligstellen van een zitje in 2019, vervaagd zijn. Russell wees een eerste, gratis oefenritje voor de Italiaanse Grand Prix af toen hij zich liever richtte op zijn gevecht met 2019 McLaren F1-coureur Lando Norris voor de F2-titel.

Georg Russell

Terwijl de toekomst van Norris veilig is, hebben de snelle veranderingen op de F1-rijdersmarkt in de afgelopen weken Russell's komst in de F1 in twijfel getrokken. Mercedes worstelt om een plaats voor hem te vinden en waarschijnlijk wordt bij Force India ook Esteban Ocon vervangen. Mercedes-teambaas Toto Wolff stelde voor dat teams in de F1 derde auto's beschikbaar zouden stellen voor teams met jonge rijders, waarop Russell aan Autosport vertelde: "Ik heb het gevoel dat de Formule 1 momenteel tenminste twee teams mist. We hebben maar twintig auto's op de grid en het is voor een jonge coureur extreem moeilijk om zich tussen die twintig coureurs te wringen."

George Russell vervolgde: "Ik denk dat het idee van een derde auto, of iets in die zin, een heel goed idee is. Je ziet soms dat de betalende coureurs in de Formule 1 stappen en mogelijk kunnen ze meedoen in hun thuisrace: een Aziatische coureur komt voor de Aziatische races, de Amerikaanse coureurs komen voor de Amerikaanse races enzovoort. Het geeft teams als Mercedes, Ferrari en Red Bull de kans om hun jonge coureurs zonder grote problemen binnen te loodsen."

Rivaliserende F1-teams zijn terughoudend om coureurs aan te nemen die banden hebben met hun concurrenten. Wolff gaf dit probleem toe, en het gevolg van het feit dat Mercedes moeite heeft om zijn coureurs naar de F1 te halen, betekent dat hij de toekomst van het juniorprogramma van zijn bedrijf in ogenschouw neemt. Sommige rivalen van Mercedes hebben negatief gereageerd op de suggestie van Wolff over een derde auto, die vraagtekens plaatst bij de kosten en de uitvoerbaarheid van een dergelijke maatregel.

Maar Russell gelooft dat derde auto's een waardevolle aanvulling zijn voor degenen die het zich kunnen veroorloven. "Formule 1 is een extreem dure sport vanwege de ontwikkeling, niet vanwege de werkelijke kosten van het bouwen van de voorwielen of wat dan ook," zei hij. "Het geld wordt uitgegeven in de windtunnels, aan de salarissen van de ontwerpers, de tijd en moeite om de auto's te ontwerpen. Het maken van drie vleugels in plaats van twee gaat geen enorme extra kosten zijn. Of het bouwen van een derde chassis vergeleken met twee. Het is duidelijk een verhoogde prijs, maar het is niet veel voor het schouwspel dat het Formula 1 zou kunnen geven."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS