Formule 1

"De Formule 1 komt met 'blauw oog' naar buiten als de huidige shutdown-periode na juli doorgaat"

Uitgegeven door Peter Vader • 8 april 2020 14:03 • Print artikel

De situatie in de Formule 1 wordt ‘zeer kritiek’ als de huidige shutdown-periode na juli doorgaat. Dat is de mening van Franz Tost, de baas van één van de kleinste teams op de grid, Alpha Tauri, eigendom van Red Bull."Als we in juli beginnen te racen, komen we met een blauw oog naar buiten", vertelde hij het Duitse motorsport-total.com. "Als we niet starten, dan zal het erg kritisch worden." De Oostenrijker zegt dat zijn in Italië gevestigde team de kosten van het huidige uitstel van het racen, dat nu tot juni zal duren, al heeft berekend. "Als we geen Grands Prix rijden, dan kost het ons anderhalf tot twee miljoen", aldus Tost. En als dat zo doorgaat, legde hij uit: “Als er het hele jaar door niets gebeurt, zal het een zeer kritische zaak worden. Als je geen inkomen hebt, is dat natuurlijk altijd een economische ramp.”

Franz Tost F1 Toro Rosso

MotoGP-baas Carmelo Ezpeleta zegt nu dat zelfs als er in 2020 geen vooraanstaande motorraces plaatsvinden, de organisatie de teams nog elke maand zal betalen. Maar in de F1 benadrukt Haas-baas Gunther Steiner: "Als we geen wereldkampioenschap hebben, zullen veel teams moeilijk kunnen overleven. Er worden echter inspanningen geleverd om de kosten drastisch te verlagen en de budgetlimiet voor 2021 te verlagen, maar zoals altijd het geval is in de Formule 1, zijn er geschillen. Ik ben van mening dat problemen altijd positief moeten worden benaderd”, zegt Steiner. “Een probleem schept ook nieuwe kansen. Als we allemaal samenwerken, alle tien teams samenbrengen, dan komen we misschien nog wel beter uit deze situatie. Voor de sport en voor iedereen.”

Franz Tost beaamt deze visie: “We moeten afwachten welke races we krijgen, welk inkomen we hebben en hoe het er bij de sponsors uitziet. Blijven ze, verdwijnen ze? Hoe ziet de algehele economische situatie eruit? We moeten de realiteit onder ogen zien om erachter te komen waar we economisch staan", voegde hij eraan toe. "Dan moeten we gaan zitten en zeggen: dit is de uitdaging waar we voor staan en we hebben alleen dit geld en dat geld ter beschikking. Alleen Liberty Media kan ons een positie geven om daar vanuit te vertrekken. Zij zijn verantwoordelijk voor het geld van sponsors, van televisierechten, van organisatoren, die ze vervolgens over ons verdelen. Als ze niets te vergeven hebben, hebben we ook niet veel te besteden. Nu, we zien het wel en wachten af”, aldus een nuchtere Franz Tost.

Heb je al een staatslot voor de volgende trekking? Nog maar 2 dagen!

Staatsloterij trekking 2020 staatslot april

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS