Formule 1

De F1 bespreekt verbod op windtunnels: "Deze auto's zijn de snelsten op de aardbol, dus niet live gaan experimenteren!"

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 november 2020 13:35 • Print artikel

De Formule 1 werkt aan een voorstel om windtunnels te verbieden. Toch lijkt een verbod nog ver weg en wordt er gesproken over een termijn van negen jaar waarin windtunnels nog kunnen worden gebruikt. “De gesprekken die we in de F1 Commissie hierover hadden zijn nog in een verkennend stadium en is iets voor de lange termijn”, legt McLaren teambaas Andreas Seidl uit aan Planet F1, over de plannen om windtunnels te verbannen. “We zien zeker voor de lange termijn een mogelijkheid om het op een gegeven moment te verbannen of om het gebruik van windtunnels enorm te reduceren, met de huidige CFD die enorm snel ontwikkeld.”

Windtunnel_Panthera_Team_Asia_F1

“Maar, tegelijkertijd, als je kijkt naar wat CFD vandaag de dag kan, dan zijn we nog ver verwijderd van het niet meer gebruiken van windtunnels, om verschillende redenen. Dus de gesprekken hebben nog geen invloed op de korte termijn en de middellange termijn, het blijft momenteel bij gesprekken.”

Tegelijkertijd is Mercedes-teambaas Toto Wolff voorzichtig als het gaat om de windtunnels te verbieden. “Ik denk dat er brede overeenstemming is over wat er op de lange termijn moet gebeuren”, aldus de Oostenrijker. “Maar het is zo’n enorme regelverandering, waarbij ook bepaalde veiligheidsaspecten betrokken zijn. We moeten niet vergeten dat deze auto’s de snelsten op de aardbol zijn, met de meeste downforce en we willen niet live experimenteren met de coureurs in auto’s die gebaseerd zijn op CFD. Ik denk dat het een doel is voor 2030, om windtunnels te verbieden. Het zal een pad zijn dat werkt voor iedereen en het gaat de sport meer duurzaam maken vanuit een financieel oogpunt.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS