Formule 1

De droom van racefamilie Schuring: ooit deelname Gerwin met zoons Morris en Flynt aan de 24U van de Nürburgring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2018 10:29 • Print artikel

BERGHEM – Voor de kartende broertjes Morris (13) en Flynt (11) Schuring was de tweede ronde van het NK viertakt opnieuw een bevestiging dat zij de juiste keuze te hebben gemaakt door weer te gaan racen. De twee rijders uit Den Dolder zijn ambitieus en vol passie over hun sport. Omdat ze het nu zélf graag willen.

Schuring Racing

In 2011 begonnen ze op initiatief van hun vader, zelf autocoureur, met karten. Dat hielden ze even vol, maar na verloop van tijd verwaterde de interesse. Totdat Flynt het weer eens wilde proberen op de buitenbaan van Kartcentrum Lelystad. Het beviel hem zo goed dat hij zich inschreef voor het NK. Later, na de eerste ronde, kwam hij zo enthousiast thuis dat hij prompt zijn oudere broer Morris weer interesseerde voor de sport.

Sindsdien is er veel veranderd in huize Schuring. De uitrusting is groter en professioneler geworden, de ambitie is groot en het fanatisme is groot. Zo slaagde Morris er zondag in Berghem in het dagklassement te winnen in de RK1-klasse. Hij snelde daarvoor naar de eerste, derde en tweede plaats in de achtereenvolgende manches. Flynt, die ook in de RK1-klasse uitkomt, werd twaalfde in het dagklassement. Misschien wat minder goed dan hij had gehoopt, maar wat telt is dat hij het plezier in zijn sport heeft hervonden.

Morris weet het nog goed, die ene wedstrijd dat hij weer meeging om een wedstrijd te rijden. Dat was begin vorig jaar. “Ik was vooral heel benieuwd hoe het zou zijn”, zei hij. “Toen ik weer gereden had, begon het opnieuw te kriebelen. Ik weet niet waarom. Het ging nu ineens ook allemaal vanzelf.” Dat hij sindsdien flinke stappen heeft gemaakt, bewees hij op de Brabantse baan wel met zijn dagoverwinning.

Zijn sterke rijden dit jaar hoeft geen verrassing meer te zijn na zijn optreden tijdens de Winter Cup. Daarin won hij twee van de drie wedstrijden. “En in Lelystad sta ik eerste in de zomeravondcompetitie.” Hij is het inmiddels dus wel gewend om te winnen, of niet? “Nou ja, dit is mijn eerste dagoverwinning in het NK. Dat geeft een bijzonder gevoel.”

Flynt is met zijn elf jaar één van de jongste rijders in de klasse. Toch vindt hij het niet echt een probleem dat hij tegen jongens rijdt die vaak één of twee jaar ouder zijn dan hij. “Vorig jaar heb ik ook al RK1 gereden, dus ik weet hoe het is. Na één seizoen ben ik er wel aan gewend. Het maakt ook niet zoveel uit, zolang je in dezelfde kart rijdt.”

Morris Schuring aan kop

De broertjes Schuring hebben nog een druk seizoen voor de boeg. Behalve het NK rijden ze ook bij de NAB. Verder rijden ze het KartFestival en de clubcompetitie in Eefde. Opdat ze zoveel mogelijk leren en zo goed mogelijk worden. Maar ooit hopen ze de overstap te maken naar de autosport. Morris vindt formule-auto’s en GT’s allebei ‘supervet’. Flynt zou het liefst in de enduranceracerij stappen. “Dat lijkt me heel leuk”, zei hij. “Dan ben je de hele race bezig met strategieën en de hele race zijn er andere omstandigheden.”

Hun vader Gerwin hoopt het maar al te zeer. Want hij heeft één grote droom: samen met zijn zoons de 24 uur van de Nürburgring rijden. Een race die hij in 2014 en 2015 won in respectievelijk de V6- en de SP7-klasse. Tot het zover is, rijdt Gerwin niet meer. “Karten is nu min of meer een fulltime bezigheid voor me met zo’n twintig raceweekend per jaar”, zei hij. Buiten de races om brengen Morris en Flynt vele, vele uren thuis door in de simulator, een Playseat. “Vorig jaar hebben ze samen 900 uur in dat ding doorgebracht”, zegt Gerwin. Eén ding moge duidelijk zijn: aan fanatisme geen gebrek meer bij de gebroeders Schuring!

Morris en Flynt Schuring bedanken de Kart Academy, Mike Koene, Bart Sommer, Willem-jan de Loos en Bart Kasteel.

Neem ook eens een kijkje op de website van Morris en Flynt: www.schuringracing.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS