De belangrijkste regels in de Formule 1
Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 mei 2025 08:00
Wanneer je naar een Formule 1-race kijkt, denk je misschien niet direct aan alle regels die daarachter schuilgaan. Meestal ben je vooral benieuwd of ‘onze’ Max Verstappen als eerste over de finish komt. Toch zijn er behoorlijk wat regels die invloed hebben op hoe een race verloopt. Handig om die een beetje te kennen, zeker als je zelf af en toe een gokje waagt op een F1-wedstrijd. Wil je echt goed voorbereid zijn? Dan is het slim om blogs en sport websites te volgen en natuurlijk de F1 kalender goed in de gaten te houden. Zo weet je precies wanneer en waar er wordt geracet en kun je beter inschatten op welke coureurs of teams je wilt wedden.

Basisregels
De basisregels van de Formule 1 draaien vooral om de techniek van de auto’s en het puntensysteem. Alle auto’s moeten voldoen aan strenge voorschriften over onder andere motorvermogen, gewicht, aerodynamica en veiligheid. Wat betreft de punten: de winnaar krijgt er 25, nummer twee ontvangt er 18 en de derde 15. Dat loopt af tot en met de tiende plek, die nog één punt oplevert. Eindig je buiten de top 10, dan krijg je helaas geen punten.
Een gemiddelde race duurt tussen de 70 en 120 minuten, afhankelijk van het circuit en factoren zoals een safetycar. De startopstelling wordt bepaald door de kwalificatie. Wie daarin het snelst is, mag vanaf pole position starten. Kleine tip als je gaat wedden: de kwalificaties zeggen vaak veel over de racekansen, dus een snelle blik op de uitslagen op zaterdag is geen overbodige luxe.
Tijdens de race
Zodra de lichten uitgaan, gelden er nog meer regels. Denk bijvoorbeeld aan DRS, oftewel Drag Reduction System. Die wordt vaak genoemd via de boordradio. Hiermee kan een coureur tijdelijk de achtervleugel aanpassen, zodat er minder luchtweerstand is en de snelheid toeneemt. DRS mag alleen gebruikt worden op specifieke rechte stukken van het circuit en als je binnen een seconde van je voorganger rijdt. Best een slim trucje dus.
Daarnaast is het verplicht om minimaal één keer te stoppen voor een bandenwissel. Wanneer je dat doet, bepaal je samen met je team. Soms gokken teams op een vroege stop om zo in ‘clean air’ te rijden, andere keren wachten ze juist zo lang mogelijk. Ook zaken zoals track limits, blauwe vlaggen (opzij als je op een ronde wordt gezet) en gele vlaggen bij incidenten zijn belangrijk en kunnen de race volledig op zijn kop zetten. Eén foutje en het feest is voorbij.
Genieten van de race
Natuurlijk draait het uiteindelijk om meer dan alleen regeltjes. Het echte plezier zit in het volgen van de acties, de duels en die onverwachte momenten die een race legendarisch maken. Iedereen herinnert zich nog wel dat iconische gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, waar Max op het laatste nippertje de wereldtitel pakte. Dus of je nu tot in detail alles wilt weten over parc fermé regels en motorwissels of gewoon lekker op zondagmiddag voor de buis zit om te zien wie er wint, het belangrijkste is: geniet ervan. Wie weet, met jouw kennis van de regels kun je straks niet alleen meespreken, maar ook nét iets slimmer wedden op jouw favoriet.