Formule 1

Charles Leclerc verslaat Mercedes in Monza, Max Verstappen naar P8 + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 8 september 2019 14:56

De Grand Prix van Italië op het roemruchte Circuit van Monza is gewonnen door Charles Leclerc. Valtteri Bottas kreeg door een foutje van teamgenoot Lewis Hamilton P2 in handen. Lewis Hamilton kon in de slotfase alleen maar aansluiten voor de derde positie. Max Verstappen, die vanaf de laatste plaats moest starten, kon niet meer dan een achtste plaats binnenhalen.

Formule 1 2019 Max Verstappen


Charles Leclerc ging vanaf pole position van start met Lewis Hamilton in zijn kielzog. De Ferrari-coureur beleefde een goede start, Valtteri Bottas en Hamilton drongen aan, maar moesten pas op de plaats maken. Sebastian Vettel werd gepasseerd door Nico Hülkenberg. In ronde 2 pakte de Duitser de Renault terug. Max Verstappen moest meteen naar binnen voor een nieuwe neus en wisselde naar de rode band. De Nederlander liep de schade op in de eerste bochtencombinatie door een touché met Sergio Perez. Sebastian Vettel spinde in ronde 7 met flinke schade aan de voorvleugel. Bij het terugkomen op de baan raakte de Duitser de Racing Point-auto van Lance Stroll. Pierre Gasly kon vervolgens maar net de bolide van de Canadees ontwijken, maar moest door het grind. Vettel viel door het incident terug naar P19 achter Max Verstappen. Romain Grosjean spinde ook doordat de Haas-coureur een kerbstone raakte maar hij liep daarbij geen schade op..

Na twaalf ronden reed Charles Leclerc nog steeds aan de leiding met achter hem Lewis Hamilton. De Brit werd gevolgd door Valtteri Bottas. Sebastian Vettel kreeg een 10 seconden tijdstraf voor zijn actie in ronde 7. Langzaam kwam Max Verstappen (P16) dichter bij het middenveld achter Kimi Raikkonen. De Nederlander worstelde wederom met power issues. Vettel nam een ronde later zijn straf al in ontvangst. Ook Raikkonen werd door de wedstrijdleiding onder de loep genomen. De Fin was met de verkeerde banden gestart en werd ook bestraft. De strijd om P10 was in volle gang waar Kevin Magnussen onder druk kwam van Sergio Perez. De Mexicaan op zijn beurt had maar 2.2 seconde voorsprong op Lando Norris die kwam opzetten vanaf P12. Alexander Albon, die de zevende positie in handen had, zou deze kwijtraken door een vijf seconde tijdstraf.

Ronde 20 was voor Mercedes het moment om Lewis Hamilton te voorzien de medium banden. De Brit viel terug naar P5 achter Charles Leclerc die een ronde later een pitstop maakte. De Monegask koos voor de harde witte band. Kimi Raikkonen kreeg ondertussen een 10 seconden straf aan zijn broek. Max Verstappen had zicht op de staart van Lando Norris en se McLaren-coureur maakte het op P11 de Nederlander niet makkelijk. Toch moest Norris zijn meerdere erkennen in de Limburger na 22 ronden. Valtteri Bottas ging door de pitstops van Leclerc en Hamilton aan de leiding en de Fin had een gat naar Daniel Ricciardo van 15 seconden.

Leclerc was alweer doorgeschoven naar P3 met een gewaagde inhaalactie op de Australiër. Hamilton op zijn beurt probeerde de beide coureurs in te halen op het rechte stuk, maar haalde het net niet. Halverwege de race in ronde 26 ging Leclerc voorbij aan Ricciardo, drie bochten later was het de beurt aan Hamilton. Max Verstappen lag op puntenkoers achter Sergio Perez (P9), het verschil was 10 seconden. Bij de Red Bull garage maakte Alexander Albon zijn pitstop en wisselde naar de medium band en kwam terug op P9 voor zijn teamgenoot Verstappen. Valtteri Bottas gaf de leiding twee ronden later uit handen aan Leclerc, Hamilton lag weer op P2 met de Renault van Ricciardo achter hem. Bottas viel terug naar de vierde positie. Carlos Sainz was de grote pechvogel toen Max Verstappen een tweede pitstop maakte. De Spanjaard viel uit door een los wiel en dat had een virtual safety car tot gevolg. Dit was gunstig voor de Nederlander die na zijn stop achter Pierre Gasly zat op P13. Het sein groen werd alweer gegeven na 1 ronde.

In ronde 31 was het ook over voor Daniil Kvyat die de tweede virtual safety car situatie veroorzaakte. De Rus stond stil tegen de muur in het gras langs de baan na bocht 1. Kvyat had net een pitstop gemaakt. Het sein kon gelukkig zeer snel weer op groen. Daniel Ricciardo profiteerde van de consternatie en maakte zijn pitstop en viel terug achter Valtteri Bottas naar P4, maar voor zijn teamgenoot Nico Hülkenberg. Ronde 33 brak aan met een dubbel gevoel toen Charles Leclerc zijn teamgenoot op een ronde ging zetten. Red Bull had op dat moment beide auto's in de punten, Alexander Albon op P6 voor Antonio Giovinazzi en Max Verstappen was weer terug op P10 achter Lando Norris. In ronde 36 maakte de leider van de wedstrijd Leclerc een klein foutje waardoor hij even van de baan ging. Lewis Hamilton rook bloed en zat meteen aan de staart van de Ferrari, maar kon nog geen aanval maken. Verstappen was voorbij aan Norris en kon beginnen vanaf P9 aan zijn opmars naar Antonio Giovinazzi op P8. De Italiaan werd in ronde 41 gepasseerd door de Nederlander. Sergio Perez was de volgende op het lijstje van de Limburger. Lewis Hamilton maakte een remfoutje en kwam daardoor achter zijn teamgenoot terecht op P3.

Met nog acht ronden te gaan was Mercedes aan het zoeken naar een optie om hoger te komen op het podium. Charles Leclerc had een voorsprong van 1.1 seconde op de P2 van Valtteri Bottas. Lewis Hamilton leek alleen maar aan te kunnen sluiten vanaf P3. Op dat moment moest ook Kevin Magnussen voortijdig de strijd staken. Wat verder naar achter in het veld kwam Max Verstappen aan de staart van Sergio Perez in de strijd om P7. Met nog drie ronden te gaan kwam Hamilton naar binnen voor een bandenwissel, de Brit wilde met een setje gebruikte banden de snelste rondetijd scoren voor een extra punt en dat lukte in 1:21.779. Hij pakte daarmee het extra punt in het wereldkampioenschap. Leclerc won de race met wat kleine schoonheidsfoutjes. Bottas naar P2 liet Hamilton achter zich. Verstappen deed wat hij kon maar strandde op P8. Hij kwam Perez niet meer voorbij.

Uitslag Grand Prix van Italië 2019:

P 	Coureur			Team					Tijd
1 Charles Leclerc Scuderia Ferrari 53 laps
2 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Motorsport + 0.835s
3 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Motorsport + 34.199s
4 Daniel Ricciardo Renault F1 Team + 45.515s
5 Nico Hulkenberg Renault F1 Team + 58.165s
6 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing Honda + 59.315s
7 Sergio Perez SportPesa Racing Point F1 Team + 1m 13.802s
8 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing Honda + 1m 14.492s
9 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing + 1 lap
10 Lando Norris McLaren F1 Team + 1 lap
11 Pierre Gasly Red Bull Toro Rosso Honda + 1 lap
12 Lance Stroll SportPesa Racing Point F1 Team + 1 lap
13 George Russell ROKiT Williams Racing + 1 lap
14 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari + 1 lap
15 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing + 1 lap
16 Romain Grosjean Rich Energy Haas F1 Team + 1 lap
17 Robert Kubica ROKiT Williams Racing + 2 laps
RET Kevin Magnussen Rich Energy Haas F1 Team
RET Daniil Kvyat Red Bull Toro Rosso Honda
RET Carlos Sainz McLaren F1 Team

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS