Formule 1

Burgemeester Sadiq Khan denkt dat een F1-race in Londen mogelijk is: "We staan altijd open voor 's werelds..."

Uitgegeven door Peter Vader • 19 december 2018 18:02

Silverstone dreigt met de breukclausule in de Britse F1 GP-deal en dat zou betekenen dat de F1 race in 2019 de laatste zal zijn op Britse bodem vanwege no-deal (waar hebben we die term vaker gezien? red.) De F1 heeft echter duidelijk gemaakt dat het zijn aanwezigheid in Groot-Brittannië wil behouden, zelfs wil laten groeien, en dat er nu naarstig wordt onderzocht of de Britse Grand Prix in Londen kan worden georganiseerd. Hoewel een Grand Prix in de stad talloze logistieke uitdagingen kent, zou de burgemeester van de stad Londen, Sadiq Khan, het plan als realistisch beschouwen. Een woordvoerder van het kantoor van de burgemeester zei: "Londen staat altijd open voor het houden van 's werelds grootste en beste sportevenementen, van de finale van UEFA Euro 2020 tot de NFL en de Cricket World Cup tot Major League Baseball." De burgemeester gelooft dat het mogelijk moet zijn om in de toekomst een race in Londen te organiseren en heeft zijn team gevraagd om opties met F1 te verkennen, aldus motorsport.com. Liberty Media dringt bovendien aan op meer F1 straatraces, een goed voorbeeld hiervan is dat Vietnam in 2020 op de F1 kalander verschijnt met een evenement in de hoofdstad Hanoi.

London F1 GP demo Ferrari
Een F1 Grand Prix in de straten van Londen? (Foto: Autosport.com)

Niet in het hart van Londen
In een interview met de Londense krant The Evening Standard verklaarde F1 sportdirecteur Ross Brawn dat een race aan de rand van de stad de beste optie is. "Ik denk dat omdat F1 minimaal een activiteit van een week is, de verstoring die dit zou veroorzaken in het centrum van Londen onacceptabel zou zijn", aldus Brawn. "Ik denk niet dat Londenaren zich echt zorgen moeten maken dat we het centrum van Londen een week lang overnemen." Maar er zijn dingen in de periferie die momenteel worden verkend, geen GP in het hart van Londen, maar in Groot-Londen."

F1 demo
De F1 hield vorig jaar een demonstratie in de straten van de hoofdstad voorafgaand aan de Britse GP, het eerste dergelijke evenement sinds één demo in 2004. Echter, een full-F1 race werd onlangs als 'ongepast' bestempeld door David Richards, voorzitter van Motorsport UK, het bestuursorgaan van het land. De Formula E hield races in Londen in de eerste twee seizoenen, maar de elektrische single-seater-serie gebruikte alleen een circuit dat gebouwd is in Battersea Park.

Ross Brawn
F1 sportdirecteur Ross Brawn: "We zouden graag zien dat Londen Silverstone aanvult en niet vervangt"

Londen niet ten koste van Silverstone?
Er is geen noemenswaardige vooruitgang geboekt op Silverstone over een nieuwe deal, hoewel deze week het bestuursorgaan van de British Racing Drivers Club een rapport heeft afgewezen, waarin een serieus uitgewerkt aanbod aan de F1 organisatie was geformuleerd. Voor het einde van het huidige seizoen liet F1-hoofdcommissaris Sean Bratches doorschemeren dat het opties had buiten Silverstone voor de Britse GP. Echter, Brawn zei dat F1's inspanningen om een race in Londen te organiseren niet noodzakelijkerwijs ten koste zouden gaan van Silverstone, dat sinds 1987 de Britse F1-host is. "We zouden graag zien dat Londen Silverstone aanvult en niet vervangt", zei Brawn. "We konden zien hoe we beide opties konden laten werken." Londen is een iconische stad met een enorme geschiedenis in de sport en er is enorm veel enthousiasme hier."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS