Formule 1

BREAKING NEWS: FIA ontneemt team van Jeroen Bleekemolen de overwinning in Le Mans + UPDATE

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 juni 2019 21:14

Keating Motorsport heeft haar overwinning in de GTE-Am van de 24 uur van Le Mans verloren. De equipe, waar onder andere Jeroen Bleekemolen actief was, kreeg een straf van de FIA-stewards voor het overtreden van de minimale tijd bij het tanken. De coureur uit Aerdenhout reed met teameigenaar Ben Keating en Felipe Fraga een ijzersterke race, maar ziet de zege 24 uur later vervliegen. Jeroen Bleekemolen bevestigde tegenover RaceXpress.nl de straf: "Yes, helaas niets meer aan te doen!", was de korte reactie de Nederlander.


De minimale tijd voor het tanken is 45 seconden en volgens de stewards was de gemeten tijd volgens het tanksysteem van de auto 44,4 seconden. Dit wordt gezien als een overtreding van de regels. Het team heeft daarvoor een straf gekregen van 55,2 seconden, waardoor ze terugvallen naar de tweede plek in de klasse. Het Keating-team had een voorsprong van 44,943 seconden op de Porsche 911 RSR van Team Project 1. Daarmee zijn Joerg Bergmeister, Patrick Lindsey en Egidio Perfetti.

Volgens de FIA is de 55,2 seconden berekend door het verschil van het bijtanken van 0,6 seconden per pitstop te vermenigvuldigen met het aantal pitstops die de Ford GT heeft gemaakt. Dit was een totaal aantal van 23 keer. Als straf heeft men daar nog de factor vier overheen gegooid.

De overwinning van het Duitse Porsche-team heeft ook gevolgen voor het GTE-Am kampioenschap van het FIA World Endurance Championship. Het team eindigde als tweede in haar klasse, maar is door de overwinning op het Circuit de la Sarthe alsnog eerste geworden.

Overigens is het een zware tegenvaller voor Ford, die in Le Mans afscheid nam. De Ford GT met startnummer 68 werd al uit de uitslag geschrapt, omdat men de brandstofcapaciteit overschreed.

UPDATE:
Het drama voor het team van Ben Keating is echter nog groter geworden en de Ford met nummer 85 is helemaal uit de uitslag genomen. De tankinhoud van de auto bleek, net zoals bij de Ford GT met het nummer 68, overschreden te zijn, waardoor Keating, Bleekemolen en Felipe Fraga helemaal niet meer in de uitslag voorkomen. Het maximale brandstofcapaciteit van 96 liter, zo is door de FIA bij de technische keuring, overschreden met 0,1 liter. Inmiddels heeft Bill Riley tegenover het Amerikaanse Sportscar365 bevestigt dat zij niet in beroep gaan tegen de straf.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS