Formule 1

Bernie Ecclestone uiterst kritisch: "FIA had deal met Ferrari nooit openbaar moeten maken"

Uitgegeven door Bart • 26 maart 2020 11:06 • Print artikel

Voormalig Formule 1-eigenaar Bernie Ecclestone heeft kritiek geuit op de FIA inzake de geheime deal met Ferrari. Dit alles naar aanleiding van het al dan niet valsspelen omtrent de brandstoftoevoer tijdens het vorige seizoen. Diverse concurrenten van Ferrari hebben om transparantie gevraagd, maar Mercedes heeft zich inmiddels uit die strijd teruggetrokken. "De FIA had de deal met Ferrari nooit openbaar moeten maken", stelt Ecclestone in een interview met Autocar.

Bernie Ecclestone


"Wat houdt zo'n deal in en waarvoor hebben ze een deal gesloten", vraagt de Brit zich af. "Of het viel binnen de reglementen of het was niet toegestaan. Wellicht denken ze dat het niet is toegestaan en hebben het daarom verboden voor de toekomst. Anders snap ik niet waarom je een deal moet sluiten. Als het 100 procent zeker valsspelen is geweest, kunnen ze weinig anders doen dan een boete opleggen. Wat Ferrari ook gedaan heeft, was briljant, want het werkte perfect."

De gedachten gaan terug naar het seizoen 2007 waarin McLaren een boete van 100 miljoen dollar kreeg voor een spionagezaak. Ecclestone had daar ook een aandeel in. "Ik kreeg daar de schuld van, maar de toenmalige voorzitters van de FIA Max Mosley wilde McLaren voor twee jaar schorsen. Dat zag ik niet zitten. Daarom stelde ik voor om ze het prijzengeld van dat seizoen af te nemen. Dat is wat ze uiteindelijk besloten hebben."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS