Karting • GK4 Kartseries

Bastiaan van Loenen vice-kampioen in de competitieve IAME X30 junior: "Goed seizoen!"

Uitgegeven door Bart • 2 januari 2018 20:06 • Print artikel

Karttalent Bastiaan van Loenen kan terugkijken op een geweldig seizoen. De 13-jarige racer uit Steenderen kwam dit seizoen met succes uit in de Iame X30 junioren klasse van de GK4 Kartseries en kon overwinningen in Emmen en Kerpen en het vice-kampioenschap in de X30 Junioren bijschrijven op zijn CV. Van Loenen, die het racen als baby met de paplepel kreeg toegediend, omdat zijn vader de autosport bedreef, werd in 2017 erg knap tweede in de titelstrijd. Voor seizoen 2018 heeft hij een nieuwe uitdaging; Bastiaan richt zich op de OK junioren.

Bastiaan van Loenen vice-kampioen IAME X30 junioren

Van Loenen blikte tijdens de prijsuitreiking van de GK4 terug op zijn mooie seizoen. In het slotweekend van het GK4-kampioenschap liet hij zich van zijn beste kant zien. Door een eerste, zesde en vierde plaats legde Bastiaan in Genk beslag op de derde plaats. In het eindklassement stelde hij daarmee zijn tweede plaats achter Dilano van 't Hoff veilig. Van Loenen was vooral in de regen een klasse apart. "In de regen vind ik het erg uitdagend. Daar voel ik mij als een vis in het water, maar het maakt mij niet uit. Op een droge baan ga ik ook goed, maar in de regen kun je net iets meer het verschil maken."

Van Loenen komt uit een echte racefamilie. Vader Alex heeft veel ervaring in de Formule Renault en is nu zijn vaste monteur. Als baby ging Bastiaan al mee naar het circuit en vanaf zijn vierde zit hij in de kart. "We begonnen te racen op de kartbaan in Eefde. Ieder weekend waren we daar te vinden. Die baan is niet al te groot, dus nu trainen we voornamelijk in Emmen."

Voorafgaand aan het seizoen had Van Loenen zijn zinnen gezet op het kampioenschap, maar de titel zat er helaas net niet in. Wel wist de talentvolle karter twee van de zes races te winnen. In Emmen en in Kerpen was hij de snelste. "In Emmen hebben we veel getraind en was ik beter dan de rest. En ook in Kerpen won ik twee van de drie races." Bastiaan is blij met zijn progressie: "We hebben een goed seizoen gehad in deze competitieve klasse."

Bastiaan van Loenen aan kop bij X30 Junioren

De begeleiding en training heeft de racefamilie bewust uit handen gegeven aan Bas Harting. Hij voorziet Bastiaan van de nodige tips en informatie. "Hij geeft me tips over de ideale lijn, over het afstellen van de motoren, hoe je bochten kunt aanvallen en hoe ik mijn positie kan verdedigen. Maar ik leer ook van het kijken naar andere raceklassen. In trainingen werken we met data-analyse en videobeelden. Via beelden die we maken met een GoPro-camera kan ik op de laptop direct terugzien hoe ik gereden heb. Zo werken we aan betere rondetijden."

Door die aanpak zijn de resultaten van Van Loenen dit seizoen steeds beter geworden. "In de tweede helft van het seizoen ging het beduidend beter. Komend jaar ga ik de OK Junioren rijden. Dat is een zwaardere klasse en daar hoop ik veel te leren."

Bastiaan van Loenen bedankt via deze weg zijn ouders, zijn beide opa's, begeleider Bas Harting, Blanken Tuning en sponsoren PenM agenturen te Bronkhorst, Eversfrank Print Media en Barbershop Nur. Verder hopen wij te begroeten als sponsor voor 2018 Oliehandel.NL en eventuele nieuwe sponsoren mogen zich graag melden op: 0652491988

Kijk ook eens op de website van: bastiaanvanloenenracing.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS