Formule 1

Bart de Wit toont flinke progressie met vijfde plaats in BMC-kampioenschap: "Ik kart pas drie jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 oktober 2019 07:30 • Print artikel

GENK - Een beetje beduusd liet hij de loftuitingen over zich heen komen tijdens de prijsuitreiking van het BMC-kampioenschap, zaterdag op het circuit van Genk. Karter Bart de Wit werd gelauwerd voor zijn vijfde plaats in zijn eerste seizoen in de sterk bezette Rotax Max Junioren-klasse. De veertienjarige snelheidsduivel uit Driehuis bewees daarmee dat hij onder de hoede van voormalig Europees kampioen Pierre Redeker in korte tijd heel veel geleerd heeft. Hij kart immers pas drie jaar.

Bart de Wit

Bart moest na afloop van de prijsuitreiking even nadenken over het antwoord op de vraag waardoor hij dit seizoen zoveel progressie had kunnen boeken. “Ik heb meer ervaring in het racen en ik ben minder zenuwachtig”, luidde het antwoord van Bart die in het topteam van Pierre Redeker een uitstekend thuis op de kartbaan heeft gevonden.

“Ik weet ook beter wat ik moet doen tijdens de races. Pierre stond tijdens trainingen langs de baan om aanwijzingen te geven. Hij bespreekt altijd de ideale lijn met me en omdat we een camera op de kart hebben, kunnen we na de training mijn rijden bespreken.”

Dat had dus overduidelijk zijn effect op Barts prestaties. “Ik had niet verwacht dat ik in mijn tweede jaar bij de Junioren vijfde kon worden. De klasse heeft een heel sterk deelnemersveld en ik kart pas drie jaar.” Twee jaar geleden debuteerde hij in de Rotax Max Minimax-klasse van het Nederlands kampioenschap als wedstrijdrijder. Dat jaar werd hij dertiende. Sindsdien is het alleen maar crescendo gegaan met de prestaties van de talentvolle Noord-Hollander.

Inmiddels is karten Barts lust en zijn leven. En dat allemaal omdat zijn vader Walter op een dag voorstelde om eens te gaan karten. Een voorstel dat overigens niet uit de lucht kwam vallen, want vader heeft vroeger zelf geracet. In de voorloper van de huidige KZ2-klasse en zelfs in de Superkarts. Vader en zoon togen naar de indoorkartbaan van Bleekemolen in Amsterdam en Bart reed prompt de snelste tijd van de week. “Daarom mocht ik een keer voor niks rijden.”

Bart de Wit

Die ene keer in Amsterdam was genoeg voor Bart. Van de ene op de andere dag was hij karter geworden. Wat hij zo leuk vindt aan zijn sport? “Het wedstrijdelement. En de snelheid natuurlijk”, zei hij. “Hiervoor heb ik gevoetbald, maar karten vind ik veel leuker. Ik vind het fijner dat ik tijdens een wedstrijd alles in eigen handen heb.”

Inmiddels de weg naar boven gevonden, gaat Bart hoogstwaarschijnlijk ook komend seizoen uitkomen in de Junioren-klasse. “Dat ligt een beetje aan zijn groeistuipen”, zei vader Walter. “Als hij snel verder groeit, gaan we overstappen naar de Senioren.” Hoe dan ook, Barts doel is helder: “Ik wil bekers winnen”, zei hij beslist. “We blijven in de winter doortrainen.” En dan wacht hem opnieuw een druk seizoen. Bart gaat het NK, het EK, het BMC-kampioenschap en de BNL rijden. “Veel wedstrijden. Dat is best zwaar, maar wel heel leuk.”

Eerst wacht sowieso nog zijn laatste wedstrijd van het seizoen: de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge. Die wordt op 1 en 2 november verreden op het circuit van Genk. Bart kan ook in dat kampioenschap vijfde worden. “En daar ga ik voor!”

Bart de Wit wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Jan de Wit Group
Scania
Schot Alkmaar
Van Til Advocaten
Roline banden

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS