Formule 1

Alpine pakt overwinning in Sebring, heftige crash voor José Maria Lopez + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 maart 2022 09:30 • Print artikel

Alpine heeft de ingekorte 1.000 Mijl van Sebring gewonnen en daarmee de leiding gepakt in het FIA World Endurance Championship in de LMH-klasse. Alexander Negrao, Nicolas Lapierre en Mattieu Vaxiviere mochten daarmee voor de eerste keer de hoogste trede voor het Franse team beklimmen, nadat zij eerder ook al van pole position mochten vertrekken. Het was overigens niet het enige memorabele moment. Joshua Pierson won met zijn 16 jaar in de LMP2-klasse de race en is daarmee de jongste winnaar ooit in het kampioenschap.


De wedstrijd werd na 194 ronden afgebroken, op het moment dat er nog 70 minuten op de klok stonden, vanwege aankomende zware onweersbuien. De wedstrijd lag op dat moment al stil door een zware crash van José Maria Lopez in de Toyota met het startnummer 7. De Argentijn maakte contact met de Dempey-Proton Porsche en raakte de vangrail. Lopez reed daarna door en kon door de afgebroken neus van de auto niet meer remmen. Het zorgde ervoor dat de Toyota GR010 Hybrid keihard de bandenstapel in ging. Na de wedstrijd zei Lopez: “Ik had contact met een GT-auto en beschadigde de voorkant. Ik probeerde het zo snel mogelijk als ik kon te herstellen, maar beoordeelde de schade foutief die ik eigenlijk op de auto had. Toen ik bocht 14 naderde viel het bodywerk aan de voorkant naar beneden door de schade en was ik niet meer in staat om te sturen of op de juiste manier te vertragen. Het was een harde, maar de auto is veilig en daar ben ik dankbaar voor.”

Met het uitvallen van de Toyota, de grootste rivalen om de overwinning, was Alpine in staat om extra tijd te pakken. De Toyota met het nummer 8 moest namelijk kort achter elkaar twee pitstops maken. De Glickenhaus kreeg een straf voor het inhalen voor de herstart.

In de LMP2-klasse was de overwinning dus voor de 16-jarige Pierson, de coureur van United Autosports won samen met Paul di Resta en Oliver Jarvis. De tweede plek ging naar Robin Frijns, Sean Gelael en René Rast met de LMP2 van Team WRT. Zij staken in de slotfase van de race de teamgenoten van Realteam by WRT voorbij. Het debuut van AF Corse in de LMP2-klasse was meteen een succesvolle. Met Francois Perrodo, Alessio Rovero en Nicklas Nielsen won het team in de Pro-Am. Tijmen van der Helm reed met ARC Bratislava naar een 13e positie in de klasse en behaalde een vierde plek in de Pro-Am.

GTE
Bij de GTE-Pro ging de strijd tussen Porsche en Corvette. Kevin Estre en Michael Chistensen wonnen een mooi gevecht met Corvette. Nick Tandy en Tommy Milner deden daarmee echter goede zaken voor het eerste volledige seizoen van de Corvette C8.R in de FIA WEC. De derde plaats was eveneens voor Porsche met Gianmaria Bruni en Richard Lietz. De beiden Ferrari’s hadden moeite om het tempo te volgen.

In de GTE-Am ging de overwinning naar Aston Martin met David Pittard, Nicki Thiim en Paul Dalla Lana. Zij werden gevolg door Ben Keating, Marco Sorensen en Florian Latorre in de ander Aston Martin. De derde plek ging naar Team Poject 1 met de Porsche.

Klik hier voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS