Formule 1

Activiste tegen Formule 1 GP Bahrein na bijna drie jaar gevangenis weer op vrije voeten

Uitgegeven door Johann Petermann • 12 augustus 2019 06:09 • Print artikel

Najah Yusuf, de activiste die in 2016 achter de tralies werd gezet naar aanleiding van haar protest tegen de komst van de Formule 1 naar haar thuisland Bahrein, is vrijgelaten. Yusuf liet destijds via Facebook weten dat ze het niet eens was met de komst van de Formule 1 Grand Prix van Bahrein.

Bahrein

Ze vond het onbegrijpelijk dat de Formule 1 ervoor koos om naar Bahrein te komen omdat daar talloze mensenrechten geschonden worden. Ze zat hierom bijna drie jaar in de gevangenis. Er werden herhaaldelijk pogingen gedaan om haar vrij te krijgen onder meer door het Bahrain Institute for Rights and Democracy. Die organisatie is het uiteindelijk toch gelukt om dit voor elkaar te krijgen.

Bahrein is al langer een controversiŽle plaats in de Formule 1 nadat in 2011 de Grand Prix reeds werd afgelast vanwege politieke onrusten. De vrijlating van Yusuf komt op een gevoelig moment aangezien enkele dagen geleden bekend werd dat Liberty Media onderzoekt of er een Grand Prix kan worden georganiseerd in Saudi-ArabiŽ. Een land dat mogelijk nog slechter wordt gezien wat betreft mensenrechten. Yusuf liet afgelopen maart al aan The Guardian weten: "Elke dag die ik in de gevangenis doorbreng, is een vlek op de reputatie van de Formule 1."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS