Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

LINE-UP: Nederlands GP2-team onthult tweede rijder; line-up bol van talent

Uitgegeven door Casper Bekking • 20 februari 2013 16:49 • Print artikel

Westmaas – Manor MP Motorsport presenteerde vanavond haar plannen voor 2013. RaceXpress.nl was erbij en zet de zaken op een rijtje. Regerend AutoGP-kampioen Adrian Quaife-Hobbs wordt de teamgenoot van Daniël de Jong in het debuutseizoen van MP Motorsport in de GP2. De 21-jarige Brit begint daarmee aan zijn eerste seizoen in de belangrijkste opstapklasse naar het F1-circus. Daarnaast verwelkomt het team uit Westmaas Meindert van Buuren in zijn AutoGP-gelederen. De Nederlandse jongeling promoveert uit de Formule Renault 2.0. In de AutoGP krijgt de 18-jarige coureur Riccardo Agostini als teamgenoot. Agostini is de regerend Italiaans F3-kampioen.

MP Motorsport in GP2, Auto GP en FR 2.0L

Ook de drie coureurs die Manor MP Motorsport inzet in de Formule Renault 2.0 Eurocup, zijn inmiddels bekend. De snelle Brit Oliver Rowland, in 2011 winnaar van de McLaren Autosport BRDC Award, krijgt gezelschap van de Braziliaanse Red Bull-junior Felipe Fraga en de Argentijn Javier Carlos Merlo. Merlo won vorig jaar het lokale Argentijnse Formule Renault 2.0-kampioenschap.

“We hebben echt een slag geslagen door Adrian als teamgenoot aan Daniël te koppelen”, aldus MP’s teammanager Sander Dorsman. “Veel mensen zien een grote toekomst voor hem weggelegd. In de AutoGP liet hij het afgelopen jaar nog eens zien wat voor een groot talent hij is. Daarnaast zijn we er erg blij mee dat Meindert bij het team blijft voor zijn opstap naar de AutoGP. We zijn ervan overtuigd dat hij samen met Riccardo een fantastisch koppel gaat vormen.”

MP Motorsport

“De strijd in de drie kampioenschappen waaraan we meedoen, zal zoals altijd zwaar zijn. Maar we beginnen met extra vertrouwen aan ons seizoen in de Eurocup omdat we Oliver aan boord hebben. Zijn resultaten spreken voor zichzelf. Koppel die aan twee grote talenten als Felipe en Javier en we kunnen uitkijken naar ons sterkste jaar in de klasse. Ik verwacht dat we voor de titel kunnen gaan.”

Rijk aan talent in 2013
Quaife-Hobbs was in 2012 zonder twijfel de ster in de AutoGP. Met vijf overwinningen en diverse klasserecords reed hij onbedreigd naar de titel. De Brit debuteert in de GP2, maar brengt desondanks veel ervaring met zich mee. Hij deed afgelopen oktober en november mee aan de GP2-tests in Barcelona en Jérez en was F1-testcoureur voor Marussia. In 2010 en 2011 nam hij deel aan de GP3.

GP2; Quaife-Hobbs en Daniël de Jong

Zijn teamgenoot Daniël de Jong maakt al langer deel uit van het team. De Jong racete voor MP Motorsport in de Formule Renault 2.0 en maakte samen met het team de opstap naar de AutoGP. Daarin reed hij constant vooraan, met diverse podiumklasseringen als resultaat. In 2011 racete hij bovendien in de Formule Renault 3.5. Vorig jaar maakte hij via een beperkt programma bij een ander team al kennis met de GP2.

Het veelbelovende AutoGP-duo Agostini en Van Buuren schept volop verwachtingen voor de twee auto’s waarmee MP Motorsport het hele seizoen gaat rijden. Agostini won in Italië zowel het lokale F3-kampioenschap als de Europese variant daarvan en werd daarvoor beloond met een F1-test voor Ferrari. Op Vallelunga mocht hij plaatsnemen achter het stuur van een Ferrari F60, de auto die in 2009 werd geracet door Kimi Räikkönen en Felipe Massa.

Meindert van Buuren naar Auto GP

Van Buuren promoveerde in 2011 uit de karts naar het Northern European Championship (NEC) in de Formule Renault 2.0 en stapte in 2012 over naar Manor MP Motorsport om daarmee het NEC en de Eurocup te combineren. In het NEC scoorde hij zijn eerste podium. Naast de auto’s voor Agostini en Van Buuren zet het team een derde auto in voor Daniël de Jong als de AutoGP-kalender niet conflicteert met zijn GP2-verplichtingen.

Van de drie Eurocup-coureurs van Manor MP Motorsport is Rowland verreweg de meest ervaren en succesvolle coureur. Dankzij diverse karttitels maakte hij in zijn jonge jaren deel uit van het prestigieuze juniorprogramma van McLaren. Inmiddels is Rowland een exponent van de Racing Steps Foundation. In 2011, zijn eerste seizoen na de karts, werd hij tweede in het Britse Formule Renault 2.0-kampioenschap en winnaar van de Graduate Cup. Daarna won hij de UK Winter Series in dezelfde klasse en werd hij uitgeroepen tot de 23e winnaar van de McLaren Autosport BRDC Award. Vorig jaar maakte de Brit zijn debuut in de Eurocup. Hij werd meteen derde in de eindstand.

De 17-jarige Braziliaan Felipe Fraga was enorm succesvol als karter in Zuid-Amerika. Als Red Bull-junior begint hij aan zijn eerste volle seizoen in de Eurocup. In 2012 nam hij deel aan het ALPS-kampioenschap, het regionale Formule 2.0-kampioenschap van Zuid-Europa. Daarin eindigde hij als negende. Tegelijk maakte hij al indruk tijdens enkele races in de Eurocup.

Merlo is helemaal nieuw in Europa. Ook hij boekte vele successen in de Zuid-Amerikaanse kartwereld voordat hij in 2010 naar de raceauto’s overstapte. Nadat hij in 2011 al meteen vooraan meereed in het Argentijnse kampioenschap voor Formule Renault 2.0, pakte hij vorig jaar de titel, met drie overwinningen. De drie Eurocup-coureurs nemen komend seizoen naar verwachting ook deel aan diverse NEC-races.

Veel publieke belangstelling bij presentatie Manor MP Motorsport

Het team begint zijn racejaar op 23-24 maart met de openingsraces van de GP2 in Maleisië. Hetzelfde weekend gaat ook het AutoGP-seizoen van start, op Monza in Italië. Het seizoen in de Formule Renault 2.0 Eurocup begint op 27-28 april op Motorland Aragon in Spanje.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS