Karting • CIK-FIA

Tijmen van der Helm maakt indruk in laatste EK-ronde OK-klasse: "Uitgehaald wat erin zat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 augustus 2018 01:15 • Print artikel

ESSAY – Karter Tijmen van der Helm heeft tijdens de laatste ronde van het Europees kampioenschap OK uitstekend gepresteerd. In één van ’s werelds meest prestigieuze kampioenschappen werd hij in een internationaal zeer sterk veld tiende in de finale. Daarmee bewees de veertienjarige rijder uit Den Doorn dat hij, ondanks zijn jeugdige leeftijd, al aansluiting heeft gevonden bij de wereldtop.

Van der Helm

Zo sloot Tijmen het EK in het Franse Essay op een positieve manier af, nadat hij in de voorgaande drie ronden veel pech had gehad. “In het EK is er dit jaar over me heen gereden, ben ik er bij de start afgereden en heb ik mijn middenhandbeentje gebroken. Dit was mijn eerste race in het EK dat ik ben gefinisht”, blikte de beloftevolle rijder van KSM terug met een opgetogen gevoel. “Ik heb er dit weekend uitgehaald wat erin zat.”

De manier waarop hij de finale reed, maakte indruk. Tijmen moest vanaf de 24ste plaats starten, en slaagde er in de eerste bocht in maar liefst zeven rijders in te halen. Daarna vervolgde hij voortvarend zijn opmars door nog eens zeven rijders in te halen. Zo finishte hij uiteindelijk als tiende. “Dat was mooi.” Makkelijk was het zeker niet geweest. “In de finale werd idioot gereden. Rijders werden aan alle kanten van de baan gereden. Gelukkig wist ik anderen steeds te ontwijken en kon ik zo mijn weg naar voren vinden.”

Dat deed Tijmen wonderwel op een oud chassis. “Tijdens de DKM-ronde in Kerpen reed ik op een nieuw chassis, maar ik vond de oude beter, die had meer grip. Daarom hebben we die in Essay weer gebruikt.” Het bezorgde hem enkele hachelijke momenten. “Tijdens de eerste race begon het chassis te scheuren. Dat hebben we daarom na de race snel gelast. Maar het bleef op dezelfde plek scheuren. Steeds hebben we het chassis weer gelast, maar aan het eind van de finale was hij helemaal gescheurd.”

Tijmen van der Helm

Niettemin haalde Tijmen de finish en bewees hij andermaal dat hij de snelheid had om voorin mee te doen. Tijdens de heats was hij al snel geweest. Daarin was hij achtereenvolgens tiende, zevende, zevende, achttiende en vierde geworden. Daarbij moet worden aangetekend dat Tijmen in de derde heat als derde over de finish kwam. Maar omdat hij bij de start de corridor op de baan te snel had verlaten, kreeg hij een tijdstraf en werd hij uiteindelijk als zevende geklasseerd. Tijdens de vierde heat kwam hij niet verder dan de achttiende plaats omdat hij tijdens de race een keer van de baan was gereden.

Nu de laatste race van het EK er op zit, heeft Tijmen een korte zomerpauze van twee weken. Daarna wacht de vierde ronde van het DKM-kampioenschap. Die wordt later deze maand gehouden op het circuit van Genk. Daar gaat hij op een nieuw, naar KSM’s wensen gemodificeerd Praga-chassis rijden. “Ik weet dat het goed rijdt, maar het zal in Genk blijken hoe goed het precies is. Het wordt dus even afwachten, maar ik heb er veel vertrouwen in!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS