Karting • CIK-FIA

Tijmen van der Helm bevestigt status van toptalent op WK in Zweden: "TB Racing Team is super"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 september 2018 02:11 • Print artikel

KRISTIANSTAD – Als één van de jongste deelnemers aan het WK voor ’s werelds beste honderd rijders in een automaatkart, slaagde Tijmen van der Helm er afgelopen weekeinde in zich consequent in de top te melden. Het pas veertienjarige talent uit Den Hoorn snelde in de finale van het CIK-FIA World Championship in het Zweedse Kristianstad naar een keurige tiende plaats in de OK-klasse. Daarmee kreeg hij overigens minder dan hij op basis van zijn uitslagen in de heats had verdiend.

Tijmen van der Helm TB Racing Team

Tijmen keek dan ook met gemengde gevoelens terug op het WK. Ja, een plaats in de top tien is knap tijdens zo’n prestigieus evenement, zeker als één van de jongste rijders van het veld. Maar gezien de snelheid die hij het hele weekeinde had laten zien, was een plaats in de top vijf een betere afspiegeling geweest van zijn snelheid op de Zweedse piste. “Als één van de jongsten zat ik bij de wereldtop, al had ik natuurlijk liever in de top vijf gereden. Omdat dat mogelijk was”, aldus Tijmen. “Het is in ieder geval mooi om voorin mee te rijden in een internationaal topveld dat uit meer dan honderd deelnemers bestaat. Daar ben ik blij mee.”

Tijmen was met een goed gevoel naar de 1221 meter lange Asum Ring afgereisd. De test op de baan in de voorbereiding op het WK was tenslotte goed gegaan. Dat was uiteraard een opsteker. Vooral ook omdat hij met het TB Racing Team pas sinds enkele weken rijdt in zijn nieuwe Kart Republic-kart. “Maar de trainingen verliepen niet jofel. Gelukkig kwam het goed in de kwalificatie. Het was uit het niets, ik perste er een goed rondje uit en dat zorgde voor een mooie derde plek in de groep. We hadden wat aan de kart veranderd en dat pakte goed uit.”

Makkelijk was het in Zweden zeker niet. Niet alleen vanwege het enorm hoge niveau, maar ook vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden. Dat Tijmen tijdens de vijf heats desondanks consequent voorin te vinden was, zei veel over zijn kwaliteiten als rijder. Op vrijdag stonden de kwalificatie en de eerste heat op het programma. Op zaterdag nog drie heats en op zondag in de ochtend de laatste heat en ’s middags de finale.

Tijmen: “De eerste race startte ik op pole. Het was koud en er stond wind. Het weer was echt slecht. Ik had nog nooit in de regen gereden met deze kart. Tara (Tweehuizen, Tijmens monteur, red.) gaf me vertrouwen. Ik had een goede start, Jonnie Edgar haalde me in en toen reed ik samen met hem zes seconden weg. De kart lag goed. Ik werd tweede en dat gaf me vertrouwen.”

De zaterdag was ook nat. De eerste race van de dag werd verreden in droge omstandigheden. Tijmen werd net als een dag eerder tweede. Tijdens de tweede race van de dag werd hij op een natte baan vijfde. Ook de derde race werd in natte omstandigheden verreden en daarin eindigde de snelle Zuid-Hollander als derde. ’s Zondags, tijdens de vijfde en laatste heat van het WK werd hij vierde en had zich zo geplaatst voor de finale. “Ik was snel en reed goede resultaten.”
Tijdens die finale was Tijmens start niet goed. “Mijn motor viel bijna uit. Ik had hem te weinig dicht gedraaid, ik lag nog in de top. Jorge Pescador ging door het gras en hij ramde mij. Daardoor ging ik bijna in de rondte met een '360'.” Even later kreeg hij in bocht drie opnieuw een dreun om een bocht later ook nog eens te worden gesandwicht. Zodoende viel hij ver terug, maar dat was ook het sein voor een inhaalslag. Hij hervatte zijn race op de 21ste positie. Van der Helm werd uiteindelijk tiende. Niet het resultaat waarop Tijmen had gehoopt, zeker na de veelbelovende heats.

Tijmen van der Helm

Niettemin kon hij terugkijken op een WK waarin hij bij de absolute top hoorde. Hij was zijn team - dat samenwerkt met het fabrieksteam van Dino Chiesa - dan ook dankbaar voor de uitstekende ondersteuning. “Het TB Racing Team is super. Ze werken goed samen met de rijders en alle data. De kart bevalt goed, ze hebben veel chassis om uit te kiezen. Mijn chassis is van Dino Chiesa. Het klikt heel goed met het team, en de motor van KVS loopt goed. Ik heb niets te klagen, ben er echt blij mee!”

Tijmen bedankt zijn familie, zijn monteur Tarra en zijn team TB Racing. Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Trofipack uit De Lier en TB Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS