Karting • CIK-FIA

Kas Haverkorts snelle rondetijden zeggen genoeg: bij de beste karters van Europa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 juni 2018 01:05 • Print artikel

AMPFING - De uitslagen gaven niet per se de juiste verhoudingen weer, maar zijn tijden lieten zien dat Kas Haverkort ook tijdens de derde ronde van het Europees kampioenschap OK bij de top hoort. Ze toonden aan dat de veertienjarige karter uit Rheezerveen ook in het meest competitieve kampioenschap van het continent bij de beste kan meedoen.

Kas Haverkort

"We hebben nu twee wedstrijden achter elkaar gehad op Ampfing. Eerst in de DKM en afgelopen weekeinde het EK", blikte Kas terug op de afgelopen weken. "De races in het DKM-kampioenschap op Ampfing waren oké. Ze waren een goede opwarmer voor het EK. We staan nu derde in de stand van het DKM."

Kas reed tijdens de kwalificatie naar de 26ste tijd. Dat viel wat tegen. "In de laatste training reden we nog de zesde tijd, maar met de wedstrijdbanden erop ging het ineens niet meer, de kart gleed alleen maar", zei het talent van het Zanardi Racing Team. "Daarna ging de eerste heat ging wat minder omdat ik die reed op de banden die ik had gebruikt tijdens de kwalificatie. Toen we op de nieuwe banden waren overgeschakeld, waren we meteen snel.

In de heats wist Kas zich telkens goed op te werken, zodat hij in de finale als vijftiende kon starten. "Tijdens de race vielen grote gaten; iedereen ging verdedigen. Uiteindelijk kwam ik op P13 aan de finish, maar ik had de snelheid om top vijf te rijden. Dat lukte me niet omdat ik van te ver moest komen. De inhaalacties gaan in ieder geval een stuk beter dan vorig jaar. Ik kom daardoor elke keer goed naar voren."

Kas Haverkort

Dat heeft voor een niet onbelangrijk deel ook te maken met de samenwerking met Zanardi en de fabriek van CRG. Kas: "Die loopt goed. We testen veel, en we proberen chassis' uit, continu. We testen zoveel mogelijk. Ik zie het wel zitten en we hebben een mooie opwaartse lijn in de meest competitieve klasse van Europa."

Teammanager Willemjan Keijzer was tevreden over het optreden van zijn pupil. "Kas was goed, het EK verliep goed”, zei hij. "De eerste dag in Ampfing was er wat regen tijdens de trainingssessies, daarna verliepen de dagen droog. In de Laatste trainingssessie voor de kwalificatie had Kas de zesde tijd, dus we zaten goed. Maar met het setje banden dat we hadden gekregen voor de kwalificatie ging het niet. P26 gaf dan ook niet de werkelijke snelheid aan."

De series verliepen goed in Ampfing, vond Keijzer. "Kas wist zich in alle series naar voren te werken. Daarin liet hij zien dat hij dit seizoen een killer is met inhalen. Dat liet hij bijvoorbeeld ook al zien bij de vorige EK-races en bij het DKM."

Bij de start van de finale viel Kas iets terug, maar hij slaagde erin terug te rijden naar P13. "Hij reed mooie rondetijden in de finale, maar als je na de eerste bocht van P17 moet komen, wordt het moeilijk op dit type baan met weinig inhaalmogelijkheden. Hij reed toch nog naar P13. Maar Kas reed tijden voor de top zes."

Ook in Nederland en België doet het Zanardi Racing Team het goed in de X30. Keijzer: "Daan Steegman liet al zien dat hij poleposition kan halen. Hij pakte de pole vlak voor Joey van Splunteren. Dat is niet de eerste de beste, dus ook daar zijn we blij met de prestaties van Zanardi. Kevin Stehouwer zit er vooraan bij in de X30 Senioren-klasse en Dani Prins laat zich in de top drie zien bij de IAME X30 Junior. Verder heeft Bart Ploeg een grote stap gezet door van de Mini’s naar de OK junior-klasse over te stappen. Hij komt er wel, maar mist nu nog wat ervaring."

Kas, inmiddels alweer in Lonato, rijdt komend weekeinde een WSK-wedstrijd. "Er zijn daar veel deelnemers, iedereen die in Europa voorin rijdt, is er. Lonato ken ik wel. We hebben daar de eerste DKM-ronde gehad. Toen reed ik in de top vijf. Ik hoop er op een vergelijkbaar resultaat!"

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS